sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Iritatia de scutec

  Sunt atatea lucruri despre care as dori sa scriu ca nu stiu cu care sa incep. Imi dau seama ca in general oamenii sunt bombardati cu atatea informatii incat in aceasta era informationala este destul de greu sa faci diferenta dintre informatia corecta, eronata sau deja testata si eficienta. Asa ca mi-am propus sa impartasesc din experienta mea.
  Un subiect pe care as dori sa il abordez tot legat de copii, alaptare si mancare este iritatia de scutec si constipatia la copii sugari.  Iritatia de scutec la copii poate sa apara din diferite motive precum diareea, scaunele frecvente, scutecele care sunt prea stranse si binenteles o schimbare in alimentatie. Cum afecteaza aceasta schimbare este foarte simplu de explicat. In jurul varstei de 8 luni cand se introduc anumite alimente cum ar fi sucurile de fructe care au aciditate crescuta se vor produce modificari la nivelul scaunelor copilului. Practic urea din fecale in prezenta ph-ului acid din fructe si a enzimelor activate precum ureaza, este scindata in amoniac care creste ph-ul de la nivelul pielii. Ca urmare se va produce o inflamare a epidermei. Laptele matern ofera un ph-ul ridicat scaunelor si activitate enzimatica scazuta si de aceea nu se produc iritatiile de scutec.
  Am deschis acest subiect pentru ca este foarte important cum rezolvam aceasta problema. Sigur ca mai toti dintre noi am auzit de Bepanthen si dexpanthenolul pe care il contine cu actiune antiseptica foarte buna. E un produs bun, dar raportul beneficiu pret este ok ? Asta decide fiecare in parte. Ce pot eu sa ma intreb este oare mamele noastre cum s-au descurcat cu noi fara Bepanthen?
  Raspunsul este simplu. In primul rand nu incerc sa spun ca tot ce era in trecut era si cel mai bun si sa neg o evolutie fireasca si mai buna a remediilor, dar trebuie cateodata sa ne intoarcem  la radacini, lasand fitele deoparte si alegand produsul cel mai bun pe baza unor explicatii logice si care va da rezultate.
  Raspunsul sta in primul rand in toaleta zilnica a copilului.
1. Schimbarea scutecelor imediat pentru a nu crea un mediu umed si a nu favoriza iritatia.
2. Este foarte important sa spalam copilasul la fundulet si sa nu folosim numai servetele umede dupa ce a facut treaba mare.
3. Dupa ce a fost spalat este bine sa aiba funduletul sters cu un material moale fara frecare ca sa nu iritam pielea.
4. Abia dupa ce are funduletul uscat ii punem un nou scutec.

     Daca cumva iritatia este foarte puternica nu folositi creme pe baza de corticoizi timp indelungat. Ele reduc din iritatie dar produc catabolismul pielii si fotosensibilizare la soare. Aici vom invata de ce nu este bine in dermatita atopica sa folosim indelungat produse pe baza de corticoizi.
   Poate cel mai important dupa parerea mea este folosirea unei creme pentru eritem fesier preparata in farmacie. Nu va sfiiti sa intrati in farmaciile de cartier si independente, in care poate mai gasiti farmaciste cu experienta de o viata, care poate au fost si ele mamici si care au preparat creme foarte utile mult mai eficiente decat produsele tipizate( adica cele facute de producatori) la un pret rezonabil adica la adevarata valoare si nu a costului firmei sau a reclamei.
    In farmacia unde lucrez in Ghencea am invatat de la o doamna mai in varsta cum sa prepar o crema pentru eritem fesier extraordinara ( Crema pe care am denumit-o Happy Baby intensiv). Pentru ca o sa fiu o viitoare mamica am de gand sa o folosesc. Am observat ca sugarilor cu probleme grave de iritatie de scutec a dat rezultate foarte bune. Am avut o mamica cu bebe cu o iritatie de scutec cauzata de scaunele moi in perioada cand ii ieseau dintii. A trebuit sa schimbe laptele cu formulele fara lactoza dar ititatia a continuat. In ciuda cremelor tipizate folosite nu a reusit sa rezolve problema. Dupa numai una doua folosiri cu crema farmaciei noastre, a inceput sa ii treaca. Am fost multumita ca a fost un real succes.
    Doamna farmacist a folosit-o si pentru nepotelul ei. De aceea va spun urmatorul lucru. Poate e mai simplu sa inghitam ce vedem la televizor sau ce ne spune medicul, dar realitatea meseriei de farmacist este aceea de a prepara si de a urmari  feedback-ul primit de la pacient.
   Crema noastra pentru eritem fesier Happy Baby intensiv contine mai multe substante active care previn inflamatia, infectia fungica si bacteriana( de obicei complicatii ale iritatiei de scutec) si prin continul de vitamina A are proprietati emoliente. Happy baby intensiv se poate folosi de cel mult 4 ori pe saptamana( desi la utilizari mai indelungate nu s-au raportat reactii adverse), iar ca tratament de intretinere am creat crema de intretinere tot preparata la noi in farmacie Happy baby All Day Long care contine ozid de zinc, vitamina A si alte componente.
   Pretul fata de alte produse de pe piata este consideral mai mic intrucat nu platim firma si costul transportului din strainatate pana in Romania, plus variatia leu - euro . Happy Baby Intensiv 100g ajunge la 20 RON si Happy baby All Day long ajunge la 15 RON. Dragele mele mamici faceti si voi diferenta. Crema intensiv poate fi tinuta la frigider, nu are conservanti, se prepara in  laborator la cererea pacientului fiind produs magistral si poate fi mentinut chiar pana la o luna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu