marți, 8 ianuarie 2013

Dermatita atopica la copii

   Discutand in seara aceasta cu o mamica mi-am adus aminte de un subiect foarte important pentru parinti si copii pana in 2 ani. Acesta este dermatita atopica. Poate pare o simpla afectiune, dar eu cred ca nu este asa. Aceasta afecteaza atat bebele care are o piele inflamata si iritata, precum si parintii care adeseori nu gasesc crema, gelul de baie, respectiv modul in care sa calmeze pielea prea rosie si cu prea multe scoame a copilului.
  Incep prin a explica ce inseamna dermatita atopica. Dupa aceea discutam de tratament." Derma " vine de la derm, epiderm - piele si "ita"( sufix care defineste inflamatie). Asa cum sufixul " oza" defineste proces degenerativ, exemplul il avem in artroza- proces degenerativ al cartilagiilor. In acest sens dermatita inseamna inflamatia pielii. Atopic vine din franceza sau greaca si inseamna nelocalizat. Deci dermatita atopica reprezinta inflamatia pielii nelocalizata.
  Ce inseamna inflamatia atunci si cum se manifesta? Pielea copiilor cu dermatita atopica devine rosie, uscata, uneori cu cruste, prezinta mancarime si se localizeaza cel mai adesea pe coate, la pliurile genunchilor, pe frunte sau barbie. La fel de bine poate sa apara pe spate sau pe burtica.
  Care ar fi cauza ne intrebam? Cauzele pot fi multiple precum predispozitia genetica ( prevalenta este mai mare in familiile cu predispozitie catre alergii),  detergentii de la haine, gelul si samponul de imbaiere a copilului, alimentatia ( cand se produce diversificarea alimentatia exemplu laptele de vaca, graul, ouale), hainele prea stranse, alergenii din aer( praful de casa si acarienii), stresul si temperatura scazuta.
  Nu insist pe ele pentru ca ce vreau eu este sa lamuresc cum sa tratam dermatita. Pe site-ul de la centrul de diagnostic si medical victor babes gasiti explicat foarte bine factorii.
  In primul rand vorbim despre baia copilului. Evitam spalatul excesiv, folosim agenti de spalare blanzi sau cei special conceputi pentru dermatita atopica si dupa uscare folosim o crema emolienta. In momentul cand il imbracam hainele nu trebuie sa fie prea stranse si le alegem pe cele din bumbac.
   Produsele pentru dermatita atopica eu le-am clasificat mai intai in functie de firme ca sa le reperati, pentru ca unele le-ati mai folosit. Apoi o sa va spun care dupa parerea mea care sunt foarte bune.
  Din gama Bioderma avem Atoderm piele atopica copii crema parfumata sau neparfumata, gelul de spalare, Atoderm PP antirecidiva sau Atoderm PO zinc . Atentie evitam folosirea cremelor cu parfum in dermatita atopica.
  Din gama laboratoarele Pierre Fabre avem 3 categorii de produse si anume gama Trixera, gama Ducray Aderma Exomega si produsul Dexeryl. Gama trixera si Exomega sunt cele mai bune. Gama Trixera cuprinde balsamul emolient, crema emolienta la 200ml si 400ml si emulsia de baie bath- cleansing balsam la 200 ml si 400ml. Gama Exomega are Exomega crema 200ml, lapte la 400ml , ulei de baie 250ml si 500ml, sapun si gelul de dus la 250ml sau 500ml. Le dau pe toate pentru ca aveti si pretul in link-uri. Veti vedea pretul raportat la cantitate. 
  Aceste doua game le consider cele mai bune. Pentru inceput as merge pe Aderma Exomega deoarece contine din ovaz ( Rhea Alba) care se stie ca are proprietati calmante. Copiilor in varicela li se fac bai cu tarate de ovaz pentru a calma pruritul. Am observat ca multe mamici folosesc aderma si sunt foarte multumite atat de gelul de spalare cat si de crema. Daca cumva dermatita persista puteti trece la trixera selectiose incepand cu emulsia de baie 1 capacel in baia de apa. Dupa baie corpul nu se usuca, ci se lasa sa se usuce ca atare tocmai pentru a actiona substantele active. Se poate folosi crema sau balsamul in functie de cat de uscata este pielea. Pe langa continutul de substante active ele contin si apa termala bogata in oligoelemente. Stim ca zincul ajuta la mentinerea integritatii pielii atat in preparate topice( adica in unguente) cat luat si per os( adica pe gura). Tot de la Aderma eu am incercat si mi se pare foarte bun uleiul de baie. Este excelent. L-am folosit in momentul cand mi se irita fata, mai ales de la frig. Unei paciente i l-am recomandat pentru psoriasis tocmai pentru ca este emolient si hidrateaza foarte bine pielea lasand-o catifelata. Ca o scurta paranteza pentru persoanele cu dermatite pe fata, seboreice, iritante, cu roseata, mancarime si cu scuame recomand Bioderma Sensibio Ds crema( am folosit si am trei pacienti la care a mers cu succes, dintre care si barbati).
  De fapt Aderma Exomega mai contine pe langa extractul de ovaz omega 3 si niacina( acidul nicotinic sau vitamina B3, PP pelagropreventiva). Vitamina B3 inhiba degradarea lipidelor astfel ca se creeaza o bariera lipidica ce protejeaza pielea chiar si cea mai uscata.Omega 3 stimuleaza sinteza de ceramide la nivelul pielii.
   Din gama Mustela amintim Mustela Stelatopia crema emolienta, crema - lapte de baie si uleiul de baie. Din aceleasi considerente ca mai sus recomand inlocuirea sapunurilor obisnuite cu formule noi de curatare cum sunt cremele-lapte de baie, uleiurile sau gelurile dermatocosmetice de baie. Produsele Mustela stiu bine ca sunt arhicunoscute. Intr-un articol separat vom discuta numai despre ele. Acestea contin un distilat din ulei de floarea soarelui, ceramide si acizi grasi esentiali pentru a fi emoliente. De altfel si crema 9 Months antivergeturi  are in compozitie extract din planta lupin, originara din Franta si din aceeasi familie cu floarea-soarelui. Ca si crema pentru prevenirea vergeturilor in sarcina mi se pare foarte buna pentru ca are studii facute, nu are miros de parfum, deci nu este alergenic si nu are parabeni. Voi prezenta un articol despre vergeturile in sarcina care sa explice formarea si prevenirea lor.
  Mai avem gama Emollium si preparatele topice pe baza de corticoizi. Pe cele din urma nu le recomand sa se foloseasca decat in cazuri foarte grave, deoarece produc catabolismul pielii si produc fotosensibilizare. Atentie la folosirea pe fata. Eu nu recomand. Ramane la latitudinea medicului daca vrea sa administreze in strat subtire.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu