duminică, 6 ianuarie 2013

9 Luni Ce sa mancam

  Subiectul 9 Luni este atat de vast si interesant incat am decis intai sa scriu despre modificarile pe care le suporta corpul nostru.
  Spun ca este vast deoarece corpul nostru devine altul si noi nu am mai trait asemenea experiente...dar putem sa devenim pregatiti. Ne intrebam cat si ce sa mancam, este normal sa dormim atat, ce sport sa facem, la ce riscuri ne expunem la mediul inconjurator, plimbarea in aer liber obligatorie, sa fim stresati o problema si asa pot continua all day long.
  Primul sfat pe care vi-l dau e poate cel mai simplu- " Sarcina este o conditie normala fiziologica si nu un caz de boala, incat sa devenim disperati vai ce mananc, ce beau sau cum traiesc". Normal ca un mod de viata sanatos ajuta pe bebe-)!
  Al doilea sfat se refera la igiena alimentatiei. Ce mancam? De toate sau sunt la regim alimentar? Eu cred ca trebuie sa fim rationali.
  Legumele si fructele sunt esentiale prin aportul de oligoelemente si vitamine. Mamicile care mananca multe fructe la nastere vor observa ca puiutii lor vor avea fata mult mai curata si rozalie. Eu am mancat in primul rand citrice ca atare sau sub forma de suc. Veti vedea ca din unul sau maximum doua kg de lamai puteti obtine un litru de suc normal diluat cu apa( pret este acelasi cu Pfanner care nu e deloc natural). Am baut foarte mult suc de lamaie in perioada cand am fost un pic racita. Si ca tot vorbim de raceala la gravidute siropul de ridiche neagra facut in casa este extraordinar pentru gat. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca sucurile facute in casa sunt mai sanatoase si la acelasi pret cu asa zisele sucuri naturale. Acum sunt la perioada cand mananc portocale facute suc la blender. Ca indulcitor folosesc fie mierea, siropul de agave pe care il gasiti si in farmacie la 250 ml sau la 450 ml si siropul de artar care este un pic mai scump si in general il puteti folosi la clatite. Puteti de asemenea sa va cumparati mandarine sau clementine si sa le luati cu dumneavoastra la servici. Sunt simplu de curatat si nu mai zic de mancat-). Am mancat si kiwi dar mai rar macar unul pe saptamana. Are concentratie de vitaminna C foarte mare. Il folosesc de obicei in salata cu bananele taiate marunt. Puteti de exemplu sa faceti si salata de fructe banane, mere si portocale cu sirop de agave si un pic de esenta. Delicios! Bananele au continut de potasiu ce ajuta la buna functionare a inimii.
   Lactatele sunt iarasi foarte bune, nu numai prin continutul in calciu dar prin efectul de reglare a tranzitului intestinal. Multe mamici se plang in perioada sarcinii de un tranzit mai lent din cauza volumului care apasa pe colon si care binenteles determina aparitia gazelor intestinale. Eu am avut o perioada in primele luni cand am mancat mult iaurt si lapte. Nu am mai simtit nevoia sa mananc in fiecare zi carne. Iaurtul de la Campina, Napolact, La Colline sunt foarte bune, la fel si laptele. O cana de lapte la 2-3 zile si un iaurt macar la 2 zile este excelent. Pentru mamicile care sufera de constipatie si hemoroizi implicit le recomand sa taie cubulete un kiwi si sa il amestece cu iaurt natural este foarte eficient. Nu insist degeaba pe portocale sau dulceata de portocolate si compototul de prune sau prune uscate in iaurt. Ele contin pectine care ajuta la un traznit mult mai bun. De asemenea compotul de ananas ajuta la digestie dupa masa, deci mai putine gaze. Gutuile prin fibrele lor ajuta si ele la digestie. Iata multitudinea de fructe din care puteti sa mancati bine, sanatos si diversificat. Laptele puteti sa il mancati cu cereale sau cu cacaco dimineata.
   Carnea si pestele. Ambele sunt bune pentru sanatatea si dezvoltarea copilului. Eu sunt de parere ca trebuie sa mancam carne si ca aceasta nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului. Proteinele din carne contin 5-hidroxitriptamina precusor de serotonina unul din mediatorii cei mai importanti din creier. Serotonina este responsabila pentru dezvoltarea mentala corecta si pentru anumite emotii. Acest precursor care este un aminoacid nu se prea gaseste in proteinele din legume, de aceea nu este bine sa scoatem din alimentatie carnea. Nu prea recomand carnea de pui deoarece are hormoni. Am avut o pacienta de 7-8 ani la care unul din mameloane s-a dezvoltat exagerat. La inceput am crezut ca avea infectie, dar nu prezenta durere sau roseata. In final am dedus ca era de la carnea de pui pe care o manca. Hormonii din carne au determinat dezvoltarea exagerata a unui san. Pestele este bun o data pe saptamana. Cel oceanic are mercur, nu trebuie sa fie prea gras, deci nu somon. Eu cred ca pastravul romanesc e excelent. Preparat fie pe gratar sau la cuptor cu morcovi si suc de lamaie in staniol este excelent. Pestele contine omega 3( acizi grasi polinesaturati cu duble legaturi EPA- acidul eicosapentanoic si DHA acidul docosahexanoic), care ajuta la dezvoltarea creierului, a memoriei si atentiei. De aceea uneori copiilor cand sunt mici le dam PURE DHA de la SECOM tocmai pentru atentie, memorie si imbunatatirea activitatii intelectuale. De aceea cand suntem insarcinate luam incepand cu 4 luni si jumatate femibion 2 care contine si o capsula de omega 3. Atentie la icre si la produsele in general fie nepreparate din carne! NU AVEM VOIE SA MANCAM. Mai ales pentru mamicile care nu au facut toxoplasmoza este important deoarece aceasta se transmite prin alimentele crude. De asemenea nu avem voie sa mancam prea multe mezeluri. Acestea contin nitriti cu actiune cancerigena.
  Legumele. De toate si nu chiar toate. In primul rand morcovii,telina, richiile negre, ardei,rosiile, castravetii. In salate merg foarte bine rosiile cu ardei si castraveti. O alta salata este de morcov cu telina rasa cu un pic de lamaie si smantana sau ridichii negre simplu taiate cu sare. Trebuie sa evitam legumele din familia verzei  precum varza de Bruxelles, broccoli( desi nu l-as scoate este foarte bogat in vitamine mancat doar usor fiert in aburi- asa de pastreaza vitaminele) si leguminoasele precum fasolea, deoarece produc balonare. Sincer sa va spun daca fasolea este bine fiarta nu produce balonare. Aceasta este bogata in elemente nutritive  precum lipide si oligoelemente precum zincul care ne intaresc organismul. O precizare foarte importanta. Balonarea in timpul sarcinii exista si nu este nimic rusinos. In special seara in primul trimestru de sarcina burtica se umfla. Dupa primul trimetru o sa va duceti mai des la toaleta sa urinati. Iarasi nu va faceti probleme. Luati-o ca atare. Poate o sa mai  punem si cateva kilograme in plus. Numai ganditi-va la bucuria cand o sa vedeti bebe mic si toate acestea vi se par un fleac.
   Importanta vitaminelor. Vitaminele sunt importante pentru functionarea reactiilor chimice din organism ele cuplandu-se cu oligoelemente si catalizand aceste reactii. De asemenea anumite procese precum formarea hematiilor depind de anumite vitamine. Desi am observat ca sunt multe paciente care iau vitamine in timpul sarcinii precum Elevit, Pregvit,Natalvit, Centrum Materna etc. am aflat de la medicul meu ca nu trebuie sa iau vitamine. Da, trebuie sa iau acid folic sub forma de femibion 1( in primul trimestru de sarcina) , femibion 2 ( in al doilea trimestru pana la nastere si dupa) sau pur si simplu acid folic de 5 mg. Motivul l-am aflat de la doctorita pediatru cu care ma inteleg foarte bine. Corpul femeii si bebele sunt conceputi unul pentru altul. Daca luam vitamine fatul se poate dezvolta mai mult decat corpul femeii a fost conceput sa duca, ceea ce inseamna ca la nastere ne va fi un pic mai greu. Daca mancam corect aducem aportul de vitamine. De aceea trebuie sa mancam mai mult spanac, rosii, broccoli, fructe( banane, lamai, pepene galben), cereale unde gasim acid folic. Acesta se mai gaseste in ficat si rinichi.
  Mai aduc aminte ca vitamina E este foarte importanta pentru fertilitate. Femeile care doresc sa ramana insarcinate pot sa ia vitamina E. Un produs foarte bun este Ogestan care contine vitamina E, omega3 si acid folic. Se spune ca femeile care au deficit de vitamina E si raman mai greu insarcinate, au pielea de la nivelul mainilor descuamata( dovada lipsei de vitamina E). Acum nu trebuie sa luam cantitati mari deoarece in doze mari este toxica. 100mg pe zi este suficient chiar cu 10 zile pe luna pauza.
  That's all folks for today.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu