marți, 29 ianuarie 2013

Sugarul si copilul racit. Remedii

     Am observat cum vine iarna si ducem copilul la gradinita sau la scoala, mai simplu in colectivitate copilul nostru raceste. Am deschis acest subiect pentru ca de cele mai multe ori ma confrunt cu mamici care nu se mai descurca, in ciuda unei vizite la medic si la administrarea chiar de antibiotic.
     Iata ca am atins un subiect pe care eu il consider sensibil. Multi dintre noi chiar si parinti nu facem diferenta dintre raceala, infectie pulmonara bacteriana, sinuzita , infectie virala si pot sa mai continui. Din aceasta cauza m-am confruntat cu cazuri de raceala simpla in care parintii considera un "must" antibioticul, produse care cresc imunitatea in infectiile virale sau chiar ultima tendinta sustinuta si de unii medici la cea mai simpla raceala administrarea inhalatorie de corticoizi.
      Eu spun raspicat "NU". In primul rand nu neg importanta lor si admit folosirea lor in cazuri grave. Important e sa nu ajungem la ele, iar in cazuri usoare sa lasam organismul sa lupte.
    Raceala nu este o infectie bacteriana. Ea este cauzata de anumite virusuri. Nu le mentionez , deoarece sunt foarte multe tulpini care pot cauza raceala. Intr-adevar putem admite ca o raceala se poate complica cu o infectie bacteriana. De cele mai multe ori se manifesta prin dureri in gat, dureri de cap, febra, nas infundat, stranut. Daca raceala este cauzata de un virus cum poate actiona un antibiotic, medicament ce actioneaza pe bacterii. Tocmai, antibioticul nu actioneaza pe virus si nu facem altceva decat sa cream rezintenta la antibiotic.
       Atunci ce facem?  Tratam simptomele. Administrarea antibioticului se face numai daca se dovedeste ca exista infectia bacteriana si dupa o antibiograma.
1.  Febra la copii. 
     - se administreaza antipiretice. La copii sub 11 ani nu se administreaza niciodata aspirina, deoarece poate provoca sindromul Reye, cu afectare hepatica si neuronala.
        - dintre antipiretice, adica medicamente care scad febra se administreaza paracetamol daca febra este mica. Doza este se calculeaza 50mg/kg/zi administrata la interval de 6 h, adica impartita in 4 doze pe zi. Pentru sugari exista paracetamol sup 125mg , pentru copiii mai mari de 250mg. Spun lucrurile acestea pentru ca mi se pare ca orice parinte ar trebui sa stie. Administrarea vine la recomandarea medicului sau a farmacistului, dar cred ca un pic de educatie farmaceutica ne trebuie noua ca romani in principal. 
       - pentru febra foarte mare se alterneaza paracetamolul cu ibuprofenul la interval de 6h. Nu mai mult de doua doze din fiecare medicament. Normal ca  indicatiile vin la recomandarea medicului pediatru. Exista si siropurile cu paracetamol sau cu ibuprofen , pe care binenteles le stiti. Mai exista  novocalmin supozitoare , care se pot administra mai ales in cazuri de febra mare. Inainte pe vremea parintilor exista novocalmin picaturi.
      Observatie! Am adus in discutie acest lucru pentru ca de cele  mai multe ori am observat ca atunci cand il doare pe copil putin in gat imediat fugim la sticluta cu medicament. Nu se procedeaza asa. Orice medicament are si efecte benefice , dar si reactii adverse, asa ca inainte de a da un medicament in situatii usoare ganditi-va ca orice medicament se metabolizeaza la nivelul ficatului.
        Puteti incerca frectia sau termopad-urile. La copiii mici exista lotiunile aromate pentru frectie care se fac la nivelul calcaiului si pentru cei mari se pot face pe tot corpul. Transpirand scadem si febra, de altfel element foarte important care ne arata ca organismul nostru lupta si eliminam toxinele.
Termopad-urile se sunt niste paturici cu gel care se pot incalzi sau raci. Daca ne doare capul, ne doare in piept putem sa incalzim un termopad si sa il punem in zona dureroasa. Se stie ca musculatura este relaxata de caldura si deci termpad-urile sunt utile in tuse.
        De asemenea exista de la Fiterman Pharma pliculetele cu Propolis C Kids. Mie imi plac foarte mult aceste pliculete , deoarece se pot da de la varsta de 1 an si au in compozitie soc, care ajuta la transpiratie si deci scade febra
2.  Tusea.  Iata un simptom care ne da multa durere de cap mamicilor si mai ales din cauza  afectiunilor bronhopulmonare aferente.
        Ce fac am observat ca fac medicii? Imediat incep administrarea de siropuri pentru tusea seaca sau cu expectoratie, administrarea de antibiotic cuplat cu un antialergic si de foarte multe ori administrare pe cale inhalatorie corticoizi, in combinatie cu adrenalina si ser  fiziologic. Am mai vazut intodeauna administrat in tuse si un antialergic. Nu mi se pare tocmai bine. Cochrane libraries au demonstrat ca antialergicele nu modifica semnificativ evolutia unei raceli si totusi ele continua sa se administreze. Cochrane libraries stabilesc daca anumite teorii lansate in medicina sunt veridice. Da, daca tusea este foarte puternica putem administra Ketof conform recomandarii medicului, dar nu imediat Aerius, Claritine etc.
        Tusea este un raspuns reflex la iritatiile de la nivelul bronhiilor. Daca aceasta este seaca trebuie sa o inhibam, daca este cu sputa trebuie sa o ajutam, ca sa expectoram  ce este in piept.
         In primul rand recomand fie siropuri naturale sau ceaiuri.
1.  Ceaiul de cimbrisor este extraordinar de eficace in tuse.
2. Siropul de ridiche neagra preparat in casa este nu ca bun, poate cel mai bun. Se scobesc in interior ridichile si se toarna zahar. Se lasa pana ce se formeaza un suc. se decanteaza sucul si acela il bem.
3.  Baraka cps pentru copii 100mg sau pentru adulti 450mg contin uleiul de chimen negru. Nu numai ca are actiune impotriva tusei persistenta, dar creste si imunitatea. Aici gasim si anasonul stelat din Tussavit sau flucalm, siropuri pentru tuse. Se administreaza la copii 1 cps la 8 h, nu mai mult de 3 doze pe zi.
4. Plantextract Extract de calin reduce foarte bine bronhospasmul. Aici eu recomand de la inceputul toamnei administrarea de Extract gemoderivat de la Plantextract din muguri de coacaz negru. Coacazul negru are afect asemenator corticoizilor. De fapt ce tot sunt acesti corticoizi?, ca sa intelegem. Sunt hormoni secretati de glandele suprarenale sub actiunea unui hormonului CPR- cortico releasing factor. Acesta la randul lui este secretat de hipotalamus. In organism acesti hormoni au diverse efecte atat dilatarea bronhiilor, cat si efecte la nivel metabolic. Mucoasele copiilor sunt puternic vascularizate.La varste mici din aceasta cauza pe cale inhalatorie se absorb foarte repede. Corticoizii au efecte pe metabolismul glucidic, lipidic si protidic. De aceea de exemplu am vazut ca in raceli foarte puternice se administreaza la recomandarea medicului chiar oral. Uneori determina modificari serioase pe metabolismul lipidic.

      Extractul de coacaz  negru s-a dovedit a avea efect asemantor cu a corticoizilor fara avea efecte adverse. "Cortizon like action". Astfel putem administra 1 pic /luna de viata la sugari respectiv de la 2 ani se administreaza 1 ml dim si 1 ml seara. Facand acest lucru toamna, iarna probabilitatea ca sa raceasca scade.
5. Siropurile care contin lemn - dulce, lichen de piatra de la elidor sunt bune sau de exemplu Biosept sirop de la Fares este extraordinar. Un antibiotic natural si se poate da de la 1 an.
6. Am descoperit un amestec bun pe care il recomand adultilor si copiilor mai mari de 6 ani. Lapte cald, cu cacao, un pic de miere si ghimbir doar putin deaorece este foarte aromat. Calmeaza excelent tusea. Nu degeaba in zonele asiatice exista si "ginger tea" , adica ceai de ghimbir.
  3. Foarte important in raceala, ce multi uita sa faca este sa aiba o alimentatie corespunzatoare.

- administrarea de fluide este esentiala prin ceaiuri, supe sau sucuri de fructe, pentru ca pierdem lichide prin transpiratie.
- administrarea de vitamina C. Si aici am o obiectie !!! Imediat fugim la farmacie si cerem vitamina C efervescenta sau comprimate. Nicio vitamina C in afara de cea de la Child Life nu este naturala. Asa ca facem un suc de lamaie sau de kiwi si rezolvam problema.
   Daca avem o alimentatie corecta nu mai trebuie sa ii dam copilului nici vitamine, gen Cavit. De revelion discutam cu prietenii la masa si unul dintre ei avea o folie de Cavit. Sotul meu a spus ca nu stie ce este Cavit. Noi toti prietenii am spus"Cum nu stii. Nu mancai Cavit cand erai mic. Noua mama ne dadea" . Si este adevarat el nu a mancat Cavit niciodata, pentru ca mama lui gateste foarte bine. Aportul de legume si fructe pe care i l-a asigurat  a fost suficient pentru un aport normal de vitamine.
    Nu exclud aici administrarea de vitamina D3 si fier care sunt esentiale prin aport medicamentos pentru dezvoltarea normala a copilului. Despre acestea voi face subiect separat. Eu recomand vitamina D3 de la ChildLife deoarece vitamina D3 este obtinuta pe care naturala si nu chimica.
   4. Nasul infundat.  Vazand atatia copii raciti o data cu inceperea sezonului rece am intrebat-o pe mama( si ea farmacist), daca noi raceam la fel de mult cand eram mici. Raspunsul a fost ca nu isi aduce aminte sa imi fi dat atatea medicamente, cu atat mai mult atatea antibiotice. Doar cu urechile era o problema ca mai faceam otite. Si ma intreb care este cauza. Acest lucru se intampla pentru ca pe atunci copiii aveau imunitatea mai crescuta si formata.
       - In primul rand temperatura in casa nu trebuie sa fie foarte mare. Stim ca organismul nostru suporta o diferenta maxim de 5 grade. Imaginati-va cum e sa aveti in casa 28 de grade si apoi cand mergem la plimbare avem 4 grade.
        -  In al doilea rand cred ca e bine sa avem o anumita umiditate in casa. Eu vreau sa imi cumpar un umidificator de la Bremed sunt produse in Italia, ca sa mentin o umiditate optima.
      - In al treilea rand daca cumva avem mucisori putem folosi anumite preparate precum este Sinupret solutie pentru copii mici sau Sinupret comprimate. Mai aveti polygemma 4 sinusuri de la Plantextract foarte buna pentru fluidificare secretiilor nazale si bronsice.
       Sinupret contine extract de primula officinalis sau ciubotica cucului, planta cu efect de fluidificare a secretiilor nazale si bronsice. Se administreaza de 3 ori pe zi, in functie de varsta cate 10-15 pic * 3- copii  mici, 20-25*3 pic-copii peste 6 ani si pentru adulti chiar cate 50pic * 3/zi. Se poate folosi si un aspirator de nas precum:
        - batista bebelusului
        - bebe san 
        - nuk -aspirator nazal etc.
        In al patrulea rand putem folosi ulei volatile pentru desfundat nasul, numai la copii peste 2 ani. Camforul, mentolul pot provoca spasm glotic la copiii mici. Sa zicem ca la varste mai mari peste 6 ani ca sa fim siguri putem sa facem infuzii la copil, pentru desfundarea nasului. Eu recomand uleiul de Tea tree( Maleleuca officinalis) . Este un arbore originar din Australia. Uleiul de tea tree are actiune atat de buna antiseptica ca il putem folosi in:
1. sinuzite - se fac infuzii. Se pun 5-10pic intr-un vas cu apa fierbinte si se se face infuzie cu un prosop pe cap.
2. bronsite - Se pun 5-10pic pe un prosop umed si cald si se pune pe piept.
3. pentru nas- pentru a evita formarea cojitelor la nas se tamponeaza dar in cantitate foarte mica pe nari. Se simte o senzatie de racoare, dar ne ajuta sa respiram si nu ni se mai inroseste nasul.
4. are efect cicatrizant- se poate da pe rani.
5. are efect antimatreata - se pun 20 pic in sampon si se spala scalpul. 
    
      Cam atata pentru astazi ca sa nu va plictisesc cu atata educatie farmaceutica. Un singur lucru mai vreau sa mentionez. Discutand cu niste prieteni, care se intampla sa fie profesori mi-au povestit cum sunt crescuti copiii in Danemarca. Pur si simplu raspunsul este natural. Nu sunt infofoliti ca sa transpire si sa sunt lasati ca organismul lor sa se adapteze la vremea de afara si sa lupte in infectii. De mici sunt invatati su frigul astfel ca ei capata imunitate si rezistenta. Poate ca in aceasta societate de consum in care ni se creeaza nevoia de a cumpara si in care lobby-ul medicamentelor este foarte mare,  va propun ca parinti sa fim rationali si sa nu ajungem sa cumparam chiar tot ce ni se serveste.
      Voi prezenta si un articol special pentru imunitate, deoarece mi-am dat seama ca este destul de mult sa prezentam Raceala si Imunitatea la un loc.
     










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu