joi, 13 decembrie 2012

Colicile

Al doilea motiv pentru care recomand alaptarea naturala este aparitia colicilor la copii. Nu spun ca daca alaptam natural copilul nu o sa aiba colici, ci doar ca laptele matern este special conceput pentru un stomacel care nu are enzimele si flora bacteriana saprofita nedezvoltata.
 Ca viitoare mamica vin si imi pun intrebarea: Ce sunt de fapt colicile? Colicile reprezinta un termen medical, pe care il dam atunci cand copilul incepand cu varsta de cateva saptamani si chiar pana la 3 luni( uneori chiar mai mult 4 luni) plange excesiv si frecvent. Acest lucru nu inseamna neaparat ca puiul nostru este bolnav. El poate fi un copil sanatos, care sa ia in greutate.
 Atunci vine a doua intrebare? Care ar fi cauza? Copilul nostru are un sistem digestiv care de abia in primele saptamani pana la 3-4 luni invata sa digere( sa proceseze ) si sa elimine. De abia acum se formeaza enzimele la nivelul intestinului. Pana atunci copilul nu a mai mancat lapte, deci nu a dezvoltat si enzime precum lactaza. Lactaza este o enzima care scindeaza dizaharidul lactoza in gluzoza si galactoza. Astfel ca pana cand intestinul copilului va sti sa digere lactoza, copilul va prezenta dureri abdominale si flatulenta.
   Este foarte interesant ca laptele matern pe langa imunoglobuilne( anticorpi), acizi grasi, proteine( cazeina) contine glucide precum lactoza si alte inca 30 oligozaharide, care genereaza si sustin cresterea de flora saprofita si anume lactobacili. Acestia din urma ne ajuta la digestie. Astfel demonstram ca desi formulele de lapte sunt foarte avansate, precum Topfer, corpul uman este o masinarie de neegalat, care merge foarte bine daca sti sa o asculti.
  Ce este de facut?
1. In primul rand mama trebuie sa bea mult ceai de anason, fenicul sau Galactogyl . Componentele din anason si fenicul se elimina prin lapte si calmeaza colicile copilului. 
2. Tot mamica trebuie sa elimine din alimentatie alimentele care produc flatulenta precum varza si cele din familia ei( varza de Bruxelles, conopida, brocoli), bauturile gazoase si pastaile precum fasolea.
3. Se pot administra medicamente cu rolul de a calma colicile si de a elimina gazele. Acestea le vom imparti in 1. Medicamente care ajuta la digerarea laptelui precum Colief si Sanzyme
   2. Medicamente care ajuta la eliminarea gazelor intestinale precum Espumisan si Infacol, care contin simeticona.
   3. Medicamente care sunt pe baza de uleiuri volatile de anason si fenicul Gripe baby water. Acesta este avantajos ca se poate administra de la nastere.
   4. Ceaiuri granulate sau nu, pe baza de plante gen anason, fenicul, musetel, lemn dulc( foarte bun pentru stomac). Acesta sunt Baby Drink, Baby Calm, Alinan Happy Drink etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu