duminică, 3 februarie 2013

Imunitatea la copii.

   Imunitatea...un subiect atat de vast si de complex. Corpul uman prezinta doua tipuri de imunitate, cea naturala si cea dobandita. Noi o sa vorbim despre imunitatea dobandita.
   Sa dam o definitie in primul rand la imunitate. In corpul uman in prezenta diferitilor agenti patogeni,  se formeaza anticorpi care retin informatia necesara atunci cand apare o noua infectie. Cu imunitatea nu este de jucat. O imunitate scazuta determina boli, o imunitate crescuta determina boli. Atunci cum facem sa asiguram un echilibru? Iata cativa pasi care trebuie si ii urmam ca sa avem o  imunitate buna.
    1. In primele 6 luni de viata imunitatea este data de catre mama prin alaptarea la san. De aceea sustin alaptarea la san cat mai mult si binenteles atunci cand se poate.Am vorbit despre anticorpii din laptele matern intr-un alt articol.
    2. De la 5-6 luni copilul capata imunitate singur. Putem sa ii asiguram o imunitate crescuta prin alimentatie. Sucurile de fructe, supele, iaurtul si painea facuta in casa, produsele cat mai naturale ofera un start bun copilului in viata. Acest lucru se face foarte usor stiind cateva minime cunostinte culinare.
       In primul rand fructele( nu vorbesc de portocale sau banane), ci de cele care cresc in Romania, specifice tarii noastre se pot procura din zonele rurale. Cum facem acest lucru?
       - Merele din zonele de munte sau subcarpatice sunt foarte bune. Eu cand ma duc in zona Valcea, Gorj gasesc mere la tarani extraordinare. Gustul lor este atat de bun incat iti vine sa mananci cate trei mere o data. Se pot lua mai multe kilograme si se pastreaza pe balcon .
     - Fructele de padure se gasesc in zonele montane. Nu va sfiiti sa luati si sa puneti la congelator. De exemplu zona Voineasa lacul Vidra ca tot au descoperit-o multi acum este o zona de vis. Sunt multi culegatori de afine, merisor, zmeura si nu costa cat este in Bucuresti. Zona este renumita pentru Transalpina, drum pe care de fapt il cunoastem ca "drumul regelui", inaugurat de Carol al II lea in 1938. El porneste din statiunea Ranca si trece peste munte (pasul Urdele) catre Obarsia Lotrului, de unde avem trei drumuri : spre Sebes, Petrosani sau spre Brezoi( valea Oltului).
Nu degeaba am adus in discutie zonele montane. Aerul de munte este foarte benefic pentru copii. Mult mai curat si bogat in oxigen, din cauza brazilor foarte multi , aerul de munte ajuta la un somn mai bun, la o pofta de mancare mai buna si efectiv curatarea plamanilor de aerul viciat din Bucuresti. Cred ca atunci cand copilul meu va creste cat de cat, sper sa pot sa imi iau macar un weekend liber si sa vin la bunici (in zona Ranca) sa ma plimb cu caruciorul.




Foarte important! Cat sunteti insarcinata mancati foarte multe fructe, dormiti pe cat se poate la pranz ( macar in weekend) si faceti plimbari la aer curat. Poza este de pe Postavaru.

       In al doilea rand produsele lactate. Pe langa Bucuresti sau chiar in Bucuresti se gasesc in piata produse de la tarani ( precum cele de la Sibiu). Laptele, smantana, branza au alt gust decat cele pe care le gasim deja ambalate.
   Din laptele pe care il cumparam putem sa facem iaurt si branza. Iaurtul se face foarte usor punand o lingurita de iaurt din ziua precedenta in laptele pe care l-am fiert si l-am lasat sa se raceasca dar nu de tot. Bunica din Moldova mi-a explicat cum se face. Se lasa laptele la caldura 4-5 ore si apoi 3 ore la temperatura camerei. Apoi se pune iaurtul la frigider si se tine 24 ore. Branza putem sa o facem cu comprimate de calciu lactic, dar eu nu recomand.
     In al treilea rand recomand supele pasate sau de zarzavat facute in casa. Este si o carte mai veche "Alimentatia sugarului" de Mara Ricman in care ti se spune exact cum sa gatesti pentru bebe. Vom aborda si noi acest subiect separat pentru ca este vast.
      In concluzie cum putem sa crestem imunitatea copilului daca admitem ca  mancarea de la borcanele este bio si foarte sanatoasa. Dragele mele un lucru este sigur: BIO NU SUNT CU SIGURANTA. Fiind la borcan mancarea sigur are conservanti, mancarea preparata in casa tine doar cateva zile si este mult mai gustoasa. Imiginati-va cum este sa faceti mere coapte cu biscuiti, pireu de banane sau de mere si asa mai departe. O bunatate si sanatate curata!
 Spun acest lucru pentru ca am intalnit mamici care imi spun:"As dori faina de orez de la firma X, pentru ca este Bio" Faina de orez nu este altceva decat orezul macinat. 
   3.   Mai spuneam si in alt articol cum sunt crescuti copii in Danemarca. De exemplu cand ploua afara, parintii scot caruciorul afara si copilul poate sa doarma in ploaie ca sa se obisnuiasca cu sunetul si timpul. Caruciorul are copertina trasa. Acest lucru imi aduce aminte de o intamplare dintr-o zona montana, cand am mers la ski.  Mi-aduc aminte ca era viscol afara si eram undeva la 2000-2500m altitudine. Am vazut doi parinti si o bona care statea cu copilul. In tot viscolul acela desi noi stateam in cabana bona a iesit cu copilul in carucior pe viscol( normal ca era acoperit caruciorul) si a inceput sa citeasca, stand pe bancuta de pe terasa cabanei. Parintii si-au reluat coborarile.
      Nu spun sa ii punem in situatii extreme, ci doar ca ei trebuie sa se obisnuiasca cu climatul in care vor trai.
4. Vaccinurile. Un alt subiect interesant. Eu sunt de parere ca vaccinarea este buna.Sunt obligatorii vaccinurile specifice zonei respective, deci a tarii in care traim. BCG-ul de la nastere, vaccinurile de la 2,4,6,12 luni sunt obligatorii(binenteles si rapelurile necesare). Consider in schimb ca daca ne jucam prea mult cu imunitatea nu este bine. Spun acest lucru din experienta unui om care se confrunta cu prea multa imunitate. O sa dau aici un exemplu cu vaccinul pentru varicela.
    Din ce am mai auzit discutand cu parintii, chiar daca copiilor li se face acest vaccin, majoritatea oricum fac boala. Intr-adevar poate va fi o forma mai blanda. Daca va face boala, de ce sa ne jucam cu imunitatea copilului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu