luni, 4 noiembrie 2013

un subiect controversat vaccinarea

De multa vreme nu am mai scris. Vaccinarea a devenit in ultimul timp un subiect tare controversat si multe mamici am vazut ca pun mult patos in luarea deciziei daca sa le faca sau nu. Intr-un fel este normal avand in vedere ca este vorba de copilul lor.
Am ales sa scriu din nou mai ales ca intrand pe un grup de mamici la discutia de vaccinuri toate isi spuneau parerea fara a o sustine intr-un fel. 
Intrebarea noua care se pune este: Ne vaccinam sau nu copilul?
1.      Totul trebuie privit din perspectiva raportului beneficiu / risc. Nici nu stiu cu ce sa incep. Mai intai incep prin a spune ca era sa fac poate prostia sa nu ii fac fetitei mele vaccinurile recomandate, cele care se fac la 2, 4, 6 luni si 1 an. Ma exprim asa pentru ca este mai usor, fara sa dau denumiri de vaccinuri. In grupul respectiv s-a facut aluzia ca sunt unele mamici care nu stiu cum se numesc-). Important este nu cum se numesc ci valentele pentru care facem vaccinul, adica bacteria sau virusul pentru care il facem. Totul a inceput de la o carte a unui francez care il denigreaza pe Pasteur si ca ce proaste sunt vaccinurile. Eu cred ca trebuie vorbit despre fiecare vaccin in parte.
         Ce inseamna raportul beneficiu/ risc. Trebuie sa ne punem intai intrebarea : bolile impotriva carora se fac vaccinurile mai exista. copilul meu poate muri din cauza lor? daca ne raspundem la intrebare o sa gasim raspunsul si la intrebarea daca sa ne vaccinam copilul.  Acest raspuns este da. Tusea magareasca, poliomielita sunt numai cateva din bolile care pot afecta copiii nostrii. Din pacate multi parinti din ziua de astazi nu mai stiu cum era pe vremuri si au uitat  ce sechele poate lasa poliomielita, cum ar fi paralizia.
2. Ar veni apoi urmatoarea intrebare? Bun da copilul meu este prea mic pentru a face vaccinul. Inainte vaccinarea pornea de la 3 luni si impotriva poliomielitei de la 5 luni. 
            Explicatia este cat se poate de simpla. Faptul ca acum scoatem de mici copiii in spatii inchise precum sunt mall-urile sau avioanele poate fi o explicatie. In spatii inchise bolile se pot raspandi foarte usor.
           Al doilea raspuns este foarte simplu. Multi parinti pleaca in strainatate cu copiii foarte mici, chiar si pana intr-un an. Pe langa faptul ca multi merg cu avionul care poate afecta copilul. Eu una ma gandesc la presiunea care apasa pe plamanii copilului si la urechile lui. Cel mai grav este ca pe avion sunt oameni din multe parti ale lumii. Riscul ca unul sa fie contaminat cu o boala si sa o transmita e foarte mare. Inconstienta parintilor asa zisi MODERNI ajunge pana la a pleca cu copilul nevaccinat in zone de risc. Eu una cand am luat decizia vaccinarii mi-am pus problema de ce in anumite tari nu poti sa intri in ele daca nu esti vaccinat de exemplu Cambogdia.

Raspunsul la intrebarea beneficiu / risc este ca riscul este de a face cateva reactii adverse fata de beneficiul de a ramane in viata. Nu credeti ca beneficiul este incontestabil. Atentie nu ma refer aici la toate vaccinurile. Am vorbit de cele recomandate in schema de vaccinare nationala.
E interesant sa urmariti pe Youtube interviul cu laureatul premiului Nobel in 1996, Peter Doherty. Interviul se numeste Denial, scepticism and ignorence. De la minutul 46 vorbeste drespre vaccinare. In mare spune ca oamenii au uitat cum e sa faci anumite boli, care se credeau a fi eradicate de exemplu poliomielita pana in 2002. Aici au aparut focare de infectie. E foarte interesant.
3. Daca ne referim la vaccinul MMR sau ROR rujeola, rubeola si oreion acelasi Peter Doherty spunea ca important este sa faci vaccinul pentru rujeola. Intr-adevar vaccinurile combinate pot da reactii adverse mai mari decat celor simple. Multi intreaba daca ROR da autism. Cineva imi povestea de un copil cu o forma usoare de autism. Intreband ce s-a intamplat mi s-a raspuns printre altele ca mamica respectiva a nascut prematur la 8 luni. Eu cred ca atunci cand vorbim de autism trebuie sa analizam toti factorii. Ce am facut in timpul sarcinii? Ce am mancat, cum ne-am comportat etc. Deci este important sa faci vaccinul pentru rujeola, chiar daca este cel combinat.
4. Ca sa imi sustin teoria pe raportul beneficiu/ risc vin cu un contraexemplu si anume vaccinul anti HPV. Riscul reactiilor adverse este mult prea mare pentru a sustine administrarea lui, mai ales ca are o eficienta de 5 ani. Cum fetitelor li se administreaza de la 15 ani si cancerul de col cauzat de HPV apare dupa 20 ani nu isi justifica administrarea lui. In Japonia este interzis fapt care ne duce cu gandul ca reactiile adverse pot periclita viata. Dintre reactii grave se numara paralizia, ca urmare a adiministrarii vaccinului corpul face anticorpi fata de anumiti neuroni responsabili cu miscarea. Mai pe intelesul tututror mimeaza o scleroza in placi.
5. Vaccinul pentru rotavirus. Rotarixul. Problema se pune in felul urmator. Din ce in ce mai multi copii fac infectii cu rotavirus, manifestate prin enterocolite cu diaree si deshidratare puternica. 10% din cazuri ajung in spital cu perfuzii de rehidratare. Eu una nu am facut copilului meu vaccinul. Mamicile care au doi copii si au trecut cu primul prin asa ceva, nu il vor rata la al doilea. Eu una stau si ma intreb de ce atatea enterocolite. Raspunsul e simplu. Pentru ca parintii nu mai respecta anumite reguli pe care parintii nostri le respectau cu sfintenie anume intrarea de foarte timpuriu in colectivitate si joaca la groapa cu nisip, problema mainilor murdare si sursa enterecolitelor.

Printre alte reguli mai adaug
1. copilul nou-nascut scos treptat daca este frig afara. la temperaturi negative trebuie avut grija. Daca se naste cand este cald se poate scoate direct afara.
2. copilul nu trebuie bagat de foarte mic in colectivitate. Sunt multe mamici care spun copilul meu are nevoie de socializare. E foarte adevarat, dar parintii ii pot asigura prin jocuri , plimbari la munte etc acest lucru. Ce se intampla practic? Copilul face enterocolita si in mod ciudat tot parcul a facut? Oare de ce? Toti se joaca in acelasi loc nu? Ca sa nu mai spun ca vad frecvent copii la groapa cu nisip. Ce este asa de special acolo unde sigur cainii si pisicile isi fac nevoile?
3. copilul poate fi dus la munte, dar nu la mare pana la 3 ani. Nu este vorba in sine de dimineata si seara cand poti sa te plimbi ci de orele 11-17. De duci la mare sa stai toata ziua inchis in casa. O zi doua rezisti, dar apoi sigur lasi garda jos si iesi in orarul necorespunzator.
4. cum sa ii dai copilului lamaie de cand se naste. E acida...E UN MIT. Lamaia creaza un ph alcalin la nivelul stomacului deci nu il irita pe copil. FOARTE IMPORTANT.
5. Alaptarea naturala il ajuta pe copil , dar nu il fereste de boli.
6. Alimetatia este poate de departe subiectul cel mai greu pentru un parinte. Cum sa nu ii dau salam daca cere. Daca nu il arati el nu stie ce este. E totul atat de simplu. Ceea ce mananci tu mananca si el. Daca noi nu ne uitam la televizor, nu mancam salam si mezeluri , nu bem cola etc nici copilul nu stie pentru ca noi ca parinti UITAM UN SINGUR LUCRU: COPILUL NU SE NASTE INVATAT. EL INVATA CE VEDE IN CASA. CUM IL CRESTEM ASA IL AVEM. Eu cred cu tarie ca o parte important din personalitatea lui comportamente la mancat, la imbracat, la vorbit, frici se datoreaza parintilor.
Retinuti : nu ceea ce noua ca parinti ni se pare usor este si bine pentru copilul nostru. poate ca ce este mai greu acum, va fi benefic pe viitor.
Mai revin si cu alte articole de vaccinuri.

  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu