joi, 26 iunie 2014

Cum sa facem alaptarea sa mearga . Haideti sa crestem copiii cat mai natural.

        Alaptarea trebuie sa reprezinte starea normala la o mamica care de abia a nascut. Din pacate companiile de lapte praf reusesc de cele mai multe ori sa ne convinga ca normalitatea o reprezinta laptele praf.
        Acum cateva luni am fost la o conferinta prezentata de un doctor din Canada dr. Jack Newman care a venit in Romania cu ajutorul asociatiei cred promama si totul despre mame. Nu numai ca am inteles ca pentru a reusi sa alaptezi este nevoie sa atasezi corect copilul la san, dar am inteles ca alaptarea este mai mult decat un proces fiziologic. Am inteles ca este modul prin care noi oferim siguranta si afectivitate copilului.
       Cartea pe care a publicat-o "Alaptarea pe intelesul tuturor " poate fi de folos fiecarei viitoare mamici, dar si filmuletele postate pe site-ul clinicii sale: www.breastfeedinginc.ca pot fi de folos intrucat explica cum trebuie pus copilul corect la san.
      Cateva idei generale pe care ar trebui sa le stim inainte sa nastem:

1. colostru exista dinainte de nastere . Astfel ca afirmatia unora ca nu exista colostru in primele zile este o aberatie.
2. O atasare corecta inseamna un copil fericit adica cel ce primeste lapte.
3. Copiii nu adorm la san pentru ca se plictisesc, ci pentru ca fluxul de lapte este scazut sau nu primeste lapte suficient. Astfel ca un copil care doarme si este pus la san se trezeste daca primeste lapte suficient.
4. Pozitia de alaptare a copilului pozitie asimetrica este una dintre cele mai eficiente.
5. Putem folosi pompa si sistemul de suplimentare (biberon cu un tub)     daca copilul nu reuseste sa traga de la inceput.
6. Putem folosi produse care stimuleaza secretia lactata, adica galactogene:

1. o combinatie de ceaiuri de anason, fenicul sau chimion. Ceaiul de schinduf ajuta foarte mult la stimularea lactatiei in primele luni de viata ale bebelusului.
2. capsulele de fenicul de la nature's way sau de schinduf de la nature's way ajuta la stimularea lactatiei si la eliminarea gazelor la bebelusi.

7. Un alt lucru de luat in considerare este atitudinea gresita din spital . Majoritatea spitalelor spun ca sustin alaptarea dar de fapt nu sustin. Sub pretexul "mama trebuie sa se odihneasca"  asistentele in loc sa aduca din primele clipe copilul la san, il hranesc cu biberonul ca bebelusul sa nu planga si aduc copilul vesel si hranit cu lapte praf.
Este foarte important ca bebelusul sa fie pus "skin to skin" atunci cand este alaptat. Acesta se orienteaza singur catre mamelon. Mamelonul secreta substante volatile care spun copilului unde sa caute sanul.

Cel mai interesant este ca femeile care infiaza copii chiar de cand s-au nascut ii pot alapta partial. Este minunat sa auzi o femeie spunand ca desi nu a nascut vreodata,beneficiaza de acest dar ca pot alapta. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu