marți, 16 aprilie 2013

Alegerea produselor pentru copii biberoane, pompa san si sterilizatoare versus alaptare

Studiind produsele pentru copii, nu numai ca am realizat ca sunt foarte multe marci, dar si ca fiecare marca are numeroase produse care ne sunt de folos sau nu. De curand am fost la o conferinta despre alaptare asa ca mi-am mai schimbat parerea in ce priveste folosirea biberoanelor si a pompei de san.
Mai bine decat sa folositi biberoanele puteti folosi dupa cum spunea doctorul Jack Newman un sistem ajutator pe care puteti sa vi-l faceti dumneavoastra. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa puneti copilul la san. Apoi la un biberon taiati tetina si introduceti un tub foarte subtire pe care il gasiti in farmacii, ca cel de aspiratie. Celalalt capat al tubului il introduceti in gura copilului cand este la san atasat. Copilul raspunde la fluxul de lapte si va trage o data la san si din tub. Astfel nu se va obisnui cu biberonul si rata de alaptare va fi mai mare.
Nu uitati ca alaptarea este benefica pentru copil nu numai din punct de vedere nutritiv , dar si AFECTIV. Exista o intreaga industrie a laptelui praf si a biberoanelor care ne-a facut in primul rand:
1. sa incadram copilul in tipare ca cele de greutate si inaltime. Spre cunostinta dumneavoastra aceste tabele au fost facute pe copii hraniti cu lapte praf.
2. Trebuie sa cuantificam cat mananca la san si la cate ore. Nu exista o regula de cate ori sa punem copilul la san sau cat trebuie sa manance. Atat timp cat curba de crestere este ascendenta e totul ok si daca copilul este vesel cred ca nu trebuie sa ne facem griji.
3. Dupa 1 an laptele matern nu mai este bun. ESTE UN MIT. Femeile alaptau inainte pana la 2-3 ani fara probleme. Daca totusi copilul nu mai ia in greutate putem sa incepem diversificarea mai devreme. Nu neaparat cu cereale... alta pratica de marketing. Putem la fel de bine sa le dam copiilor pentru inceput suc de  mar cu morcov etc.
Poate ca cel mai important dintre toate este sa exersati prinderea asimetrica la san, sa sustineti productia de lapte cu produse galactagoge: schinduf, fenicul, anason, chimion.
Exista o clinica pentru probleme de alaptare din Canada. Puteti accesa link-ul de mai jos pentru a urmari pasii pe care trebuie sa ii faceti pentru atasare cotecta.
Intr-adevar daca chiar aveti nevoie de biberoane sau pompa de san trebuie sa va uitati dupa anumite criterii, insa nu trebuie sa porniti de la ideea ca veti avea nevoie de ele. Iata cateva lucruri la care sa va uitati:
1. din ce sunt fabricate din sticla sau polipropilena ( acestea din urma fara BPA = BISFENOL A).
2. la biberoane daca sunt anticolici, cu tetina ce respecta forma anatomica a sanului mamei.
3. la pompa de san daca se muleaza usor pe forma sanului.
4. la sterilizator daca este suficient de incapator pentru a steriliza mai tarziu si farfuriile, linguritele bebelusului.
5. raportul beneficiu/cost. multe dintre marcile existe au promotii la sterilizatoare si biberoane.

Philips Avent este poate cea mai de incredere firma pentru Healthcare.  Produsele lor sunt usor de folosit, respecta normele de fabricare pentru cele din polipropilena nu au BPA, sunt practice.
  Momentan au doua game de produse:
1. biberoane standard philips avent- raport beneficiu /cost foarte bun.
2. biberoane natural flow philips avent. La aceasta gama avem si biberoane din sticla natural flow, ceea ce este foarte bine pentru parintii care doresc sa foloseasca doar acest tip de biberoane.
Daca vorbim de sterilizatoare puteti alege 3 tipuri:
Pentru cei ce nu doresc sa foloseasca biberoane din sticla varianta scf 285 este cea mai avantajoasa.

Un al treilea lucru foarte important pe langa sterilizator si biberoane este pompa de san. Cei de la avent au pompa natural flow manuala sau electrica foarte buna. Trage foarte bine. Pompa de san este utila mai ales in primele zile sau in primele saptamani, dar pe termen lung nu este chiar indicata. Spun acest lucru pentru ca nu ce scoatem la pompa reprezinta si ce produce sanul. Sanul produce la cererea copilului. Eu am observat ca atunci cand scoteam cu pompa si puneam apoi copilul la san tot mai exista lapte. Mai este utila cand sanii sunt angorjati si ne dor, mai ales daca facem furia laptelui. Cred ca cel mai important este sa punem copilul la san corect. De asemenea puteti sa ii dati copilului sa bea dintr-un pahar lapte muls. Veti fi uimit ce repede invata sa inghita decat sa ii dati din biberoane. Biberoanele sunt utile numai pentru acel sistem ajutator...
Daca cumva aveti nevoie mergeti pe o singura gama.  
La inceput va trebuie urmatoarele:
1.  sterilizatorul si unul doua biberoane.
2. Pompa de san este iarasi foarte utila fie manuala, fie electrica pentru a  evita congestia sanilor.
3. tampoanele de san.
4. protectoarele pentru mamelon NU LE RECOMAND. FAPTUL CA FACETI RAGADE MAMARE SE DATOREAZA UNEI ATASARI INCORECTE LA SAN A COPILULUI, DE ACEEA NU AVETI NEVOIE.
5,  un aspirator nazal.

Revin cu articol despre : CUM SA FACEM ALAPTAREA SA MEARGA. Poate ca este mai important sa fim pregatiti pentru a alapta decat sa pornim de la ideea "dar daca nu am lapte ce fac", idee cu totul gresita pentru ca 98% dintre femei pot alapta si totul depinde de cum este copilul pus la san si cat de repede, daca asistentele in maternitate ii dau lapte praf... fapt care nu ar trebui sa se intample prea des, intrucat cantitatea pe care o dau este mult mai mare decat cantitatea de colostru pe care o secretam noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu