joi, 26 iunie 2014

Psihologia manipularii

        In cazul in care vreti sa fiti mai destepti decat sunteti-), va propun sa cititi o carte care va ajuta in viata de zi cu zi: "psihologia manipularii" de Cialdini. Este o carte interesanta care va invata sa negociati mai bine in viata de zi cu zi si sa invatati sa descifrati toate reclamele fie ele tv sau din magazine.

Regurgitatiile in jet la bebelusi. Stenoza pilorica.

    Am ales sa scriu acest articol pentru ca am avut un caz cu un astfel de bebelus. Din pacate pentru noi, desi mama acestui bebelus a fost la patru medici nicinul nu a stiut sa explice de apar regurgitatiile in jet la copii.
    Care este cauza stenozei pilorice? Nu se stie. Dar se stie ca atunci cand un bebelus regurgiteaza in jet ceva se intampla cu stomacelul lui. Regurgitatiile in jet si faptul ca bebelusul nu mai ia in greutate pot fi o cauza a stenozei pilorice.
    Ce este stenoza pilorica? Stenoza pilorica este o ingustarea a orificiului care face legatura dintre stomac si intestin. Aceasta ingustare duce ca laptele matern sa se acumuleze in stomac in cantitate mare si sa fie foarte greu eliminat in intestin . Ca urmare stomacul se tensioneaza si apare regurgitatia la copil dupa masa sau chiar in timpul alaptarii.
   Atitudinea corecta este nu sa oprim alaptarea si sa trecem copilul pe lapte praf formula anti-regurgitare, ci sa facem o ecografie abdominala copilului, care poate pune in evidenta stenoza pilorica. Aceasta afectiune se trateaza prin interventie chirurgicala.
      

Cum sa facem alaptarea sa mearga . Haideti sa crestem copiii cat mai natural.

        Alaptarea trebuie sa reprezinte starea normala la o mamica care de abia a nascut. Din pacate companiile de lapte praf reusesc de cele mai multe ori sa ne convinga ca normalitatea o reprezinta laptele praf.
        Acum cateva luni am fost la o conferinta prezentata de un doctor din Canada dr. Jack Newman care a venit in Romania cu ajutorul asociatiei cred promama si totul despre mame. Nu numai ca am inteles ca pentru a reusi sa alaptezi este nevoie sa atasezi corect copilul la san, dar am inteles ca alaptarea este mai mult decat un proces fiziologic. Am inteles ca este modul prin care noi oferim siguranta si afectivitate copilului.
       Cartea pe care a publicat-o "Alaptarea pe intelesul tuturor " poate fi de folos fiecarei viitoare mamici, dar si filmuletele postate pe site-ul clinicii sale: www.breastfeedinginc.ca pot fi de folos intrucat explica cum trebuie pus copilul corect la san.
      Cateva idei generale pe care ar trebui sa le stim inainte sa nastem:

1. colostru exista dinainte de nastere . Astfel ca afirmatia unora ca nu exista colostru in primele zile este o aberatie.
2. O atasare corecta inseamna un copil fericit adica cel ce primeste lapte.
3. Copiii nu adorm la san pentru ca se plictisesc, ci pentru ca fluxul de lapte este scazut sau nu primeste lapte suficient. Astfel ca un copil care doarme si este pus la san se trezeste daca primeste lapte suficient.
4. Pozitia de alaptare a copilului pozitie asimetrica este una dintre cele mai eficiente.
5. Putem folosi pompa si sistemul de suplimentare (biberon cu un tub)     daca copilul nu reuseste sa traga de la inceput.
6. Putem folosi produse care stimuleaza secretia lactata, adica galactogene:

1. o combinatie de ceaiuri de anason, fenicul sau chimion. Ceaiul de schinduf ajuta foarte mult la stimularea lactatiei in primele luni de viata ale bebelusului.
2. capsulele de fenicul de la nature's way sau de schinduf de la nature's way ajuta la stimularea lactatiei si la eliminarea gazelor la bebelusi.

7. Un alt lucru de luat in considerare este atitudinea gresita din spital . Majoritatea spitalelor spun ca sustin alaptarea dar de fapt nu sustin. Sub pretexul "mama trebuie sa se odihneasca"  asistentele in loc sa aduca din primele clipe copilul la san, il hranesc cu biberonul ca bebelusul sa nu planga si aduc copilul vesel si hranit cu lapte praf.
Este foarte important ca bebelusul sa fie pus "skin to skin" atunci cand este alaptat. Acesta se orienteaza singur catre mamelon. Mamelonul secreta substante volatile care spun copilului unde sa caute sanul.

Cel mai interesant este ca femeile care infiaza copii chiar de cand s-au nascut ii pot alapta partial. Este minunat sa auzi o femeie spunand ca desi nu a nascut vreodata,beneficiaza de acest dar ca pot alapta.