miercuri, 8 ianuarie 2014

Sezonul rece. Febra si impachetarile.

   Desi am mai abordat subiectul racelilor si al imunitatii, de curand m-am confruntat si eu cu prima febra la bebe Maya. Revin la modul de abordare pentru ca este atat de important pentru parinti sa stie cum sa trateze problema fara a se speria, mai ales cand avem de a face cu febra 40.
   Cand vine sezonul rece de cele mai multe ori suntem expusi la raceli si infectii virotice, care cum spuneam intr-un articol anterior se diferentiaza de o infectie bacteriana si ca urmare se trateaza diferit. Infectia bacteriana cu antibiotic si infectia virala cu multa rabdare si antipiretice.
   Si acum vine intrebarea" Cum procedam cand bebele nostru face febra mare?".  In primul rand se verifica temperatura. Se ia cu termometrul digital in fundulet. Este cea mai eficace masuratoare. Temperatura peste 38 grade inseamna febra. La copiii  mici febra creste foarte repede si ajunge la 39-40 grade, temperatura periculoasa pentru bebelusi intrucat pot face convulsii.
   Prima masura care trebuie sa va vina in minte este impachetarea intr-un cearceaf umed sau fata de perna umeda. Se poate baga copilul in fata de perna umeda pana la gat si se tine copilul 45 minute chiar pana la o ora. Multi parinti se tem sa faca acest lucru( si noi ne-am temut la inceput), chiar si bunicii se uita ridicand semne de intrebare, insa metoda este eficace. La noi Maya nu a mai plans in momentul cand i-am pus cearceaful umed, fapt ce arata ca temperatura ridicata era un disconfort.
 Este o metoda buna pentru ca:
1. se poate face 24 de ore in continuu cu pauze de 15-20 minute.
2. scade repede febra daca se executa  corect. Daca copilul se scoate mai devreme de 45 minute sau se pune doar un prosop umed pe spate, acest lucru inseamna munca in zadar.
3. este mai rapida decat administrarea de antipiretice, care pana ajung in sange la o adiministrare pe cale orala, adica pe gura dureaza cel putin jumatate de ora pana la aparitia efectului.
4. se poate combina totusi cu administrarea de antipiretice paracetamol si nurofen. Intr-un articol cred ca amintisem si de algocalmin. Din noile reglementari acesta nu se mai foloseste decat in spital deoarece poate da foarte rar agranulozitoza. Picaturile pentru bebelusi nu se mai gasesc, iar supozitoarele se dau de la 4 ani.
Ramane:
1. pentru febra mai mica de 39  grade Celsius ori paracetamol sirop sau supozitoare.Paracetamolul e mai bine tolerat de organism.
2. pentru febra mai mare de 39  grade Celsius se da alternativ paracetamol cu nurofen sirop la interval de 4 ore. La paracetamol nu mai mult de 4 doze adica la 6 ore si la nurofen nu mai mult de3 doze adica la 8 ore.



In final as spune ca impachetarile in cearceaf umed sunt ca si cum ai pune un prosop pe un calorifer, numai ca imaginati-va ca acesta este corpul bebelusului. Mai sunt si dusurile cu apa mai rece, dar pentru copii mari. 

Ultime observatii:
1.E foarte interesant ca la impachetare Maya nu a plans si mai degraba cand avea temperatura si era imbracata normal. Explicatia e simpla: copilul facea frisoane.
2. De cele mai multe ori febra si asa numitele viroze trec in termen de 1 - 3 zile daca se respecta toate regulile, fara adiministrarea de antibiotic. Multi dintre doctori se grabesc sa prescrie antibiotic, care de fapt nu face nimic, ba chiar mai mult creeaza rezistenta la acel anitibiotic. Dintre reguli mai amintim:
- nu se scoate copilul afara in acea perioada.
- se aeriseste camera si se pastreaza o temperatura de 19-22 grade. Acest lucru ajuta la scaderea temperaturii copilului. Nu se aeriseste camera in prezenta bebelusului.
- Atentie mare! in aceste zile copilul trebuie hidratat. Nu stresam copilul daca nu mananca. e firesc!, dar important e sa bea apa sau sucuri de fructe.

Sa veti o zi cat mai frumoasa!




  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu