sâmbătă, 26 aprilie 2014

Diversificarea alimentatiei. Cerealele. Atatea brand-uri...ce alegem?

         In primul rand nu ii condamn pe cei care utilizeaza borcanele, numai ca eu am o alta parere diferita de a lor. Un aliment gatit zilnic este mult mai proaspat decat un aliment conservat. Da este foarte adevarat ca putem folosi pasteurizarea la conservarea alimentelor, dar ma intreb eu de ce nu putem sa preparam singuri mancarea zilnica a copilului chiar si atunci cand plecam in excursii.
       La inceperea diversificarii cerealele joaca un rol important. Cerealele au in compozitie complexul de vitamine B care sunt necesare dezvoltarii copilului. De asemenea ele se folosesc alaturi de branza la copiii care au luat mai putin in greutate .
     Dintre cerealele de pe piata speciale pentru copii gasiti marca Organix. Mi-a placut foarte mult deoarece nu contin zahar, vanilie si alte componente pe care le contin celelalte marci. Asa putem noi sa le adaugam o banana proaspata, mar sau mango etc.Celelalte contin de cele mai multe ori zahar, vanilie, lapte praf, adaos de complex de vitamine B.
    Au variantele simple Organix multicereale , dar si variantele cu fructe. De exemplu Organix cereale cu banane si prune. Se gasesc pe categorii de varsta ceea ce este foarte bine.
    De asemene mai putem folosi de  la inceput quinoa- denumita si proteina vegetala. Se gaseste de la sanovita sau alte firme. Mai tarziu cand bebe creste putem renunta la cerealele de la cutie intrucat putem sa ii facem mamaliga cu branza, galbenus de ou si iaurt, orez de mai multe feluri (rotund, basmati, negru sau salbatic). Putem folosi cereale simple si fructe congelate, ca sa fie mai proapete.

Primele saptamani dupa nastere...intrebari la iesirea din maternitate. Foarte utile...

11.      Cand si cat de des poate fi scoate copilul afara ?
-         Copilul poate fi scos din primele zile, eventual dupa primele  3 zile ca sa va acomodati cu programul si copilul. Orele , mai ales vara trebuie sa fie dimineata si seara. Expunerea la soare trebuie evitata intrucat copilul are pielea subtire, spre deosebire de adulti care au trei straturi in componenta pielii. De aceea i se si vad atat de usor vasele. In rest cat va tin picioarele puteti sa va plimbati.
-         Eu recomand mersul la munte. De la doua luni se poate pleca fara probleme.

Observatie: Consider ca este benefic ca si copilul sa fie purtat afara pana la 3 luni in landou si nu in scoica pentru ca el nu isi tine capul decat dupa 2 luni incolo.  Toate oasele lui sunt ca o gelatina si de aceea trebuie sa stea pe drept. Daca se pleaca in excursie cu landoul se prinde copilul in centuri de siguranta in landou.

2.    Cum ii curat ochii? Se curata cu comprese sterile. Eu am ales pe cele pliate, deoarece nu au ate si nu exista riscul sa introducem fibre in ochisori. Solutia de spalare poate fi ser fiziologic la sticla de 500 ml (3 ron/ buc- ne cam chinuim sa scoatem cu seringa) sau la fiole de plastic. De exemplu cele de la solacium ajung la 14 ron. Ochiul se curata de la tampla catre nasuc, deci de la exterior catre interior si fiecare ochi cu o noua compresa, ca sa nu contaminam un ochi de la altul in cazul in care unul este bolnav.
-Solutia ideala de curatat ochii este optiserum pentru ca are un ph asemanator lichidului lacrimal. Toate cele mentionate se pot folosi. Important este ca tot ce se pune in ochi sau se curata sa fie steril.
3.     Cum curatam nasul? Se pun una doua picaturi in fiecare nara si se aspira. Nu trebuie chinuit copilul in fiecare seara. Nasul se mai poate curata si daca copilul este tinut la 45 grade si se instileaza puternic un jet de ser fiziologic intr-o nara ca sa iasa pe cealalta.Atentie! Daca copilul stranuta nu va speriati. Nu a racit . El isi curata astfel caile nazale chiar din primele zile ca sa elimine restul  de lichid amniotic.
4.   Cum curatam urechile? Cu betisoare pentru copii. Observatie: nu se intampla nimic daca in timpul baitei bagam pe bebe cu urechile in apa. Asa se obisnuieste cu apa si nu ii este frica.
5.       Baita. Primul sfat pe care il dau este ca parintilor sa nu le fie frica de prima baita. Cu cat copilul simte siguranta copilului cu atat este si el mai sigur si nu va plange la baita. De obicei recomand ca la primele baite sa participle ambii parinti. Cum se procedeaza?
-         In primul rand apa trebuie sa aiba 37 grade. Puteti sa luati o cadita cu indicator de temperatura.
-         Temperatura in baie pana la 27 grade.
-         Tatal tine copilul foarte sigur pe el.
-         Mama il spala cantand si razand, pentru ca copilul simte.
-         La inceput ne trebuie putina apa si baia va dura putin 10 min-5min.
-         Se spala bine pliurile, mautele, corpul si apoi rapid capul. Aici se poate folosi mustela, sanosan, uriage, etc. de exemplu musteladermocleansing gel 500ml este 45 ron, adica 9 ron/100g care este foarte ok. Mai recomand ca o zi sa il spalam cu gel 2 in1 gen dermocleansing si o zi numai cu apa. Spalatul excesiv cu aceste geluri poate produce dezechilibrul florei saprofite a pielii. Se stie faptul ca cei care se spala mai putin au cea mai mare cantitate de imunoglobuline A, adica anticorpii pielii.
-         Se clateste.
-         Observatie! Daca copilului ii place apa nici nu ne mai trebuie scaunel de cadita, prosop sau alte minunatii pe care sa asezam copilul. Eu sincer am clatit copilul si cu dusul chiar dupa o luna. Pe langa faptul ca i-a placut, a primit si hidromasaj.
6.  Dupa baita. Se sterge copilul si se maseaza cu lotiune de corp. Eu recomand aici mai multe firme. Ca si pret per/100g sunt cam la acelasi pret in jurul 10 ron/ 100g.
-         Recomand Sanosan , Mustela Hydra bebe,  Mustela ulei de masaj miroase extraordinar, bioderma, produsele klorane etc. Masajul se face pe fata, pe corp si pe spate.
-         Observatie! Curatarea buricului se face cu alcool de 70, preparat in farmacie si apoi cu Baneocin pudra. Cum am procedat noi? La noi nici nu a curs sange cand s-a desprins buricul. De fiecare data cand schimbam scutecul, care nu trebuie sa stea peste ombilic pana nu cade, stergeam cu alcool de 70 si apoi dadeam cu baneocin pudra. Atat de bine a uscat pudra ca nici nu a curs sange la desprinderea ombilicului.
7.    Igiena funduletului de bebelus.      Aici trebuie sa fim parinti rationali. Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa aud parinti care imi spun: Sterg bebelusul cu servetel si dau cu bepanthen ca sa nu se irite, tradus dupa mine : intind bine mizeria si apoi o acopar cu un strat de crema. Poate suna un pic dur, dar experienta mea si a parintilor nostrii mi-a aratat ca cel mai bine este ca de fiecare data cand face bebe si trebuie sa schimbam scutecul este important sa il spalam la fundulet. Garantat nu mai trebuie sa dam cu nicio crema. Apa este sfanta. Eu cel putin nu am avut nevoie de crema pentru eritem fesier sa dau zilnic. Au fost saptamani intregi cand nu am dat.

-     Observatie: daca cumva se irita se poate prepara in farmacie crema pentru eritem fesier  Se da o data la 3 zile si este o formula foarte eficace. Cel mult costul ei este in jur de 15 ron/100g.
-         Cand mai creste copilul chiar de la doua luni este bine ca in timpul zilei sa il punem pe o aleza si sa il mai lasam fara pampers. Stiti ce bine se simte. Nu mai sta ud, strans de pampers.
2.                      8. Imbracamintea. Trebuie sa fie lejera, asa cum ne-am imbraca pe noi. Nu exagerati cu hainutele.
Observatie! In tot ceea ce faceti puneti-va in locul lui si atunci veti realiza ce trebuie facut. Dumneavoastra v-ar placea sa stati imbracati gros pe caldura?
Atentie! Vara copilul poate face sudamina-bubite pe corp de la caldura. Nu va speriati. Il spalati bine pe corp si este suficient.
3.               9.  Infasatul si ecografia de sold.  Ecografia de sold se face la 4-6 saptamani de la nastere. Doctorita care a efectuat ecografia de sold mi-a spus ca nu este ok sa infasam copilul. Acesta trebuie sa se simta liber. Daca picioarele sunt un pic mai strambe se vor indrepta in timp si prin masaj.
Atentie! Din a 14 a zi de viata se administreaza vitamina D sub forma de vigantol 2 pic/ zi sau daca doreste medicul extract din muguri de brad plantextract cu aceeasi actiune.

4.     10. Dormitul pe burta. Copilul poate sa doarma pe spate, pe o parte si pe burta.
Daca doarme pe o parte trebuie pus alternativ ca sa nu i se deformeze capul. El are capul moale tocmai ca fontanelele sa gliseze la nastere. Eu recomand pozitia pe burta chiar si de la o luna. Este cea mai avantajoasa din urmatoarele motive:
-         Daca regurgiteaza nu se ineaca.
-         Respira mai bine.
-         Muschii spatelului se dezvolta mai bine.

5.    11. Scaunul. Daca copilul este alimentat la san poate sa aiba intre 1-5 scaune pe zi, chiar dupa fiecare masa de culoarea mustarului cu bobite albe si de consistenta moale. Daca copilul nu iesi o zi nu inseamna neaparat ca este constipat.
-         Daca este alimentat cu lapte praf poate sa aiba intre 1-2 scaune pe zi. De obicei aici apar problemele cu constipatia, deoarece laptele praf nu are in compozitie ca si laptele matern o substanta laxativa.
-         Putem sa intervenim aici cu jumatate de supozitor cu glicerina/ zi. El iese aproape instant, deci efectul laxativ este mecanic.
-         Daca este vorba de o constipatie recurenta se administreaza extract de merisor plantextract 1 pic / luna de viata sau lass baby erbavita.
6.   12.  Sughitul. Nu va speriati. Copilul sughita din primele zile de viata, mai ales ca si in burtica a sughitat destul. Remedii:
-         Se pune copilul la san in prima faza.
-         Daca nu reusim cu sanul se pune pe limbuta o picatura de lamaie. Nu numai ca ii trece si sughitul dar primeste si putina imunitate prin vitamina C.
7.     13.Febra.Nu este ceva de speriat atata timp cat nu se repeta cateva zile la rand. Se poate pune jumatate supozitor cu paracetamol 125mg / zi .
Observatie! Daca mama raceste nu este ceva grav. Se continua alaptarea daca febra nu depaseste 38 grade. Copilul va primi de mama anticorpi si nu raceste. Daca febra creste peste 38 se da laptele copilului muls, deoarece acesta este cald, chiar fierbinte la 39 grade.(din proprie experienta va spun- foarte interesant)
8.    14. Colicile. Se spune ca indiferent ca alaptezi la san sau copilul este hranit cu lapte praf colicile pot sa apara. Eu cred ca oricum frecventa este mai mare la laptele praf pentru ca copilul nu poate digera ceea ce mananca.
In cazul alaptarii la san cred ca totusi colicile apar atunci cand mama mananca ceva ce copilul nu poate digera. Putem sa evitam alimentele care produc colicile, dar daca aceasta tot apar trebuie sa ne gandim ce am mancat si ce ar fi putut provoca si sa scoatem alimentul din mesele noastre pentru o perioada.
Se poate administra la nevoie infacol 1 pipeta de 3 ori/zi inainte mese sau gripe baby water ½ lingurita de 3 ori pe zi.
9.      15.Caldura! Atentie la caldura! Copiii nu suporta caldura deloc. La temperaturi mari se pot deshidrata si sa faca chiar febra. Copilul trebuie sa stea in camera la 19-22 grade. Mai bine cu aer conditionat decat cu 30 grade in casa.
In concluzie.
1.     Orice copil este diferit. In primele luni el plange pentru ca asa se exprima. Un stimul care il deranjeaza ajunge sa ii transforme neplacerea in furie si plange pentru a se exprima.
2.     Copii nu plang degeaba. Primul lucru pe care mi l-a spus psihologul cand am iesit din spital a fost ca acesta trebuie luat in brate cand plange pentru a ne manifesta afectivitatea, macar primele 3 luni. Unii parinti au conceptia urmatoare: il las in patut si eu imi vad de treaba mea sa spal, sa gatesc etc. Nu este bine. Daca gasiti o persoana care sa va ajute cu treburile casei este ideal. Mama trebuie sa vorbeasca copilului si sa rada cu el. Expresia fetei lui este expresia fetei dumneavoastra.
De aceea chiar si cand creste mai tarziu incercati sa va stapaniti frica si sa nu o manifestati deoarece se va speria. Frica nu este un sentiment cu care ne nastem este un sentiment dobandit. Copii nu cunosc frica o invata.
3.     Indiferent de toate parerile rudelor si cunostinentelor din jur mama si tatal decid pentru copil. Este foarte bine sa ascultam parerile celorlalti dar sa luam decizii proprii.
4.     Copilul trebuie crescut cat mai natural. Este mai bine sa ii luam un produs de calitate eventual mai scump, decat multe produse si proaste. Acelasi lucru la mancare versus medicamente. Mai bine o alimentatie sanatoasa decat siropuri de vitamine. Nu uitati dragi parinti ca industria farmaceutica este cel mai mare lobby si ca medicamentele au reactii adverse. Medicamentul se ia numai daca chiar este nevoie.  Dau un ultim exemplu: nu imediat cum raceste copilul fugim, luam nebulizator si ii facem aerosoli cu corticoizi.