luni, 22 aprilie 2013

Alegerea caruciorului

  Poate un lucru destul de dificil este alegerea caruciorului. Dificil in ce sens? Piata din Romania este bombardata de o serie intreaga de produse.  Cand vine vorba de copii avem de unde alege, insa este greu sa stim care produse sunt ok si care nu.
  Cand cautati un carucior este bine sa va uitati dupa urmatoarele lucruri:
1. cat de usor este cadrul. este esential acest lucru mai ales atunci cand mergem la plimbare si luam multe lucruri cu noi. ganditi-va cum este sa cari un cadru de 13kg.
2. in functie de unde stati la bloc sau la curte puteti sa optati pentru carucioare diferite. daca stati la bloc primul lucru este sa va ganditi daca cadrul + landoul intra in lift.
3. un al treilea lucru la care trebuie sa va uitati este cum se pliaza. Acest lucru este important mai ales pentru momentele cand plecam in vacanta. Un carucior care se pliaza si ocupa tot portbagajul nu ne este de folos.
4. ca tot vorbim de masina este important sa avem scoica si mai apoi scaunul special pentru copii de masina. acestea ofera siguranta copiilor in timpul mersului.
5. atunci cand vrem sa luam un carucior trebuie sa stim ca toate cele 3 parti ne sunt utile, adica landoul, scoica si hamacul.
6. atentie la manere! consider ca cele mai bune carucioare sunt cele cu bara si nu cu doua manere deoarece se pot impinge si cu o singura mana.

   Cand am cautat la inceput sa gasim un carucior mi s-a parut o nebuloasa totala. de ce? multe marci, toate frumoase, preturi diferite si in definitiv ce  cautam? ce marca? ce pret rezonabil? de ce facilitati ai nevoie?
   In primul rand trebuie sa stim ca toate cele 3 componente ne sunt utile:
1. landoul- se foloseste din primele zile de viata. am intalnit mamici care mi-au spus ca atunci cand scot copilul din maternitate il iau in scoica. nu este bine acest lucru, deaorece coloana nou-nascutului este ca o gelatina. Astfel copilul trebuie sa stea intins pe o regiune plana.

2. scoica este esentiala pentru masina. ofera siguranta in mers. se poate folosi cu sau fara baza isofix.

3. hamacul se foloseste pana la 3 ani. aici daca nu doriti sa il luati, se pot achitionaza acele carucioare foarte usoare de apromximatov 500 RON.


Ca si marci aveti de unde alege cu siguranta:

1. chicco bune si acceptabile la pret. Variantele trio-living si i-move sunt mai scumpe. Trio-living l-as lua datorita faptului ca are bara si nu manere. Chicco i-move este un carucior destul de greu si care se pliaza mare. Chicco i-move este potrivit pentru cei care stau la casa. Ca si varianta economica aveti chicco trio enjoy si scoop care sunt acceptabile la pret.

2. peg-perego. este o marca produsa in italia. Au design frumos si inovativ, cadrele sunt foarte usoare 7 kg sau 6 kg 600g. Se impaturesc fie sub forma de carte book plus sau sub forma de umbrela pliko easy drive sau pliko compact. Mi se par economice ca spatiu si foarte usoare, Intr-adevar pliko compact este cel cu manere, dar aveti  si varianta cu bara la celelalte doua. Ce imi mai place la ele este ca materialele sunt foarte bune, se pot scoate si spala. La variantele book plus si easy drive pliko piesele se pot pune si cu fata si cu spatele.
Imi mai plac pentru ca asigura si anumite facilitati:
- spatiu de depozitare sub carucior mare si usor de accesat.
- suport lateral pentru sticla de apa.
- usor de pliat.
- suprafata landoului se poate inclina cu ajutorul unei manete.
- la cele 3 in 1 primesti geanta, paturica pentru infasat si pelerina ploaie pentru carucior.


3.  Mai sunt firmele inglesina, stokke, mima. Gamele sunt de varf ca si pret.Sunt carucioare cu design inovativ, usor de manevrat dar un pic mai grele, greutatea sasiului este in jur de 8kg si ceva.  Impresioneaza prin design. Gandindu-ne la raportul beneficiu/ cost sunt destul de costisitoare.
4. Alte firme mai sunt graco. Sunt produse in  China, dar sub eticheta de America. Sunt usoare, comode, se pliaza usor si sunt acceptabile la pret.
5. Tot in Italia sunt produse si carucioarele Cam. Sunt foarte frumoase ca si design, dar multe dintre ele robuste si grele.
6. Dintre marcile germane amintim Kindergraft si Maxi Cosi. Cel din urma mi se pare excelent pentru curte si zonele de munte. Primele sunt ok numai la culori mai au de lucrat.

Sper ca acum sunteti mai lamuriti in alegerea caruciorului.


 

marți, 16 aprilie 2013

Alegerea produselor pentru copii biberoane, pompa san si sterilizatoare versus alaptare

Studiind produsele pentru copii, nu numai ca am realizat ca sunt foarte multe marci, dar si ca fiecare marca are numeroase produse care ne sunt de folos sau nu. De curand am fost la o conferinta despre alaptare asa ca mi-am mai schimbat parerea in ce priveste folosirea biberoanelor si a pompei de san.
Mai bine decat sa folositi biberoanele puteti folosi dupa cum spunea doctorul Jack Newman un sistem ajutator pe care puteti sa vi-l faceti dumneavoastra. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa puneti copilul la san. Apoi la un biberon taiati tetina si introduceti un tub foarte subtire pe care il gasiti in farmacii, ca cel de aspiratie. Celalalt capat al tubului il introduceti in gura copilului cand este la san atasat. Copilul raspunde la fluxul de lapte si va trage o data la san si din tub. Astfel nu se va obisnui cu biberonul si rata de alaptare va fi mai mare.
Nu uitati ca alaptarea este benefica pentru copil nu numai din punct de vedere nutritiv , dar si AFECTIV. Exista o intreaga industrie a laptelui praf si a biberoanelor care ne-a facut in primul rand:
1. sa incadram copilul in tipare ca cele de greutate si inaltime. Spre cunostinta dumneavoastra aceste tabele au fost facute pe copii hraniti cu lapte praf.
2. Trebuie sa cuantificam cat mananca la san si la cate ore. Nu exista o regula de cate ori sa punem copilul la san sau cat trebuie sa manance. Atat timp cat curba de crestere este ascendenta e totul ok si daca copilul este vesel cred ca nu trebuie sa ne facem griji.
3. Dupa 1 an laptele matern nu mai este bun. ESTE UN MIT. Femeile alaptau inainte pana la 2-3 ani fara probleme. Daca totusi copilul nu mai ia in greutate putem sa incepem diversificarea mai devreme. Nu neaparat cu cereale... alta pratica de marketing. Putem la fel de bine sa le dam copiilor pentru inceput suc de  mar cu morcov etc.
Poate ca cel mai important dintre toate este sa exersati prinderea asimetrica la san, sa sustineti productia de lapte cu produse galactagoge: schinduf, fenicul, anason, chimion.
Exista o clinica pentru probleme de alaptare din Canada. Puteti accesa link-ul de mai jos pentru a urmari pasii pe care trebuie sa ii faceti pentru atasare cotecta.
Intr-adevar daca chiar aveti nevoie de biberoane sau pompa de san trebuie sa va uitati dupa anumite criterii, insa nu trebuie sa porniti de la ideea ca veti avea nevoie de ele. Iata cateva lucruri la care sa va uitati:
1. din ce sunt fabricate din sticla sau polipropilena ( acestea din urma fara BPA = BISFENOL A).
2. la biberoane daca sunt anticolici, cu tetina ce respecta forma anatomica a sanului mamei.
3. la pompa de san daca se muleaza usor pe forma sanului.
4. la sterilizator daca este suficient de incapator pentru a steriliza mai tarziu si farfuriile, linguritele bebelusului.
5. raportul beneficiu/cost. multe dintre marcile existe au promotii la sterilizatoare si biberoane.

Philips Avent este poate cea mai de incredere firma pentru Healthcare.  Produsele lor sunt usor de folosit, respecta normele de fabricare pentru cele din polipropilena nu au BPA, sunt practice.
  Momentan au doua game de produse:
1. biberoane standard philips avent- raport beneficiu /cost foarte bun.
2. biberoane natural flow philips avent. La aceasta gama avem si biberoane din sticla natural flow, ceea ce este foarte bine pentru parintii care doresc sa foloseasca doar acest tip de biberoane.
Daca vorbim de sterilizatoare puteti alege 3 tipuri:
Pentru cei ce nu doresc sa foloseasca biberoane din sticla varianta scf 285 este cea mai avantajoasa.

Un al treilea lucru foarte important pe langa sterilizator si biberoane este pompa de san. Cei de la avent au pompa natural flow manuala sau electrica foarte buna. Trage foarte bine. Pompa de san este utila mai ales in primele zile sau in primele saptamani, dar pe termen lung nu este chiar indicata. Spun acest lucru pentru ca nu ce scoatem la pompa reprezinta si ce produce sanul. Sanul produce la cererea copilului. Eu am observat ca atunci cand scoteam cu pompa si puneam apoi copilul la san tot mai exista lapte. Mai este utila cand sanii sunt angorjati si ne dor, mai ales daca facem furia laptelui. Cred ca cel mai important este sa punem copilul la san corect. De asemenea puteti sa ii dati copilului sa bea dintr-un pahar lapte muls. Veti fi uimit ce repede invata sa inghita decat sa ii dati din biberoane. Biberoanele sunt utile numai pentru acel sistem ajutator...
Daca cumva aveti nevoie mergeti pe o singura gama.  
La inceput va trebuie urmatoarele:
1.  sterilizatorul si unul doua biberoane.
2. Pompa de san este iarasi foarte utila fie manuala, fie electrica pentru a  evita congestia sanilor.
3. tampoanele de san.
4. protectoarele pentru mamelon NU LE RECOMAND. FAPTUL CA FACETI RAGADE MAMARE SE DATOREAZA UNEI ATASARI INCORECTE LA SAN A COPILULUI, DE ACEEA NU AVETI NEVOIE.
5,  un aspirator nazal.

Revin cu articol despre : CUM SA FACEM ALAPTAREA SA MEARGA. Poate ca este mai important sa fim pregatiti pentru a alapta decat sa pornim de la ideea "dar daca nu am lapte ce fac", idee cu totul gresita pentru ca 98% dintre femei pot alapta si totul depinde de cum este copilul pus la san si cat de repede, daca asistentele in maternitate ii dau lapte praf... fapt care nu ar trebui sa se intample prea des, intrucat cantitatea pe care o dau este mult mai mare decat cantitatea de colostru pe care o secretam noi.

marți, 2 aprilie 2013

Alegerea patutului, mobilierului, culorii camerei copilului

Poate ca unul dintre cele mai frumoase momente in pregatirea pentru nastere este si amenajarea camerei.

In principiu pentru o camera de nou-nascut iti trebuie patutul, masuta de infasat, un dulapior si eventual un corp de depozitare. Eu am ales patutul Mos Ene  de la mesterel. Acesta este fabricat la Gheorghieni in Romania, lucru de care am fost foarte incantata pentru ca se mai fabrica si la noi in Romania ceva.
   Mi-a placut foarte mult de ei pentru ca au fost prompti si patuturile se pot personaliza cu inscriptia numelui sau cu desene pe tablia patutului. De asemenea am comandat de la ei lenjerie de pat din mai multe bucati si e foarte draguta.  Salteaua din fire de cocos e super ok si se poate comanda cu tot cu patutul.
  In al doilea rand mi-a placut ca patutul are 3 nivele la care se poate monta tablia.E un deliciu sa montezi singur patutul. Ba chiar mai mult este atat de simplu de montat si asemantor stilului de la Ikea.



  In rest mobilierul l-am achizitionat de la ikea. Culoare alba este perfecta pentru ca se potriveste cu orice culoare din camera copilului si mai mult se pot personaliza cu stickere din lumea disney sau cu desene animate. Culoarea camerei trebuie sa fie vesela si luminoasa. Noi am ales galben. Trebuie sa fie o culoare deschisa care sa aduca bucurie.
  Masuta de la Ikea este practica si buna. De asemena costurile raportate la mobilierul adus din Italia sunt considerabil mai mici.

Important pentru camera nou-nascutului sa mai stim urmatoarele lucruri.

1.  Sa avem in camera un termometru. Temperatura camerei poate sa fie de 22 grade cand este treaz si chiar 20 grade cand doarme. Temperaturile excesiv de mari pe timpul iernii pot favoriza aparitia transpiratiei, iritatiilor si dermatitelor. Temperatura camerei in timpul baii trebuie sa fie aproximativ 24 grade. Temperatura apei la spalare se verifica cu cotul si trebuie sa fie in jur de 37 grade. Ca si termometru  recomand termometrul de la philips avent fiind pentru camera si baie. Are un design frumos si pluteste in apa.
2.  La pachet cu termometru exista si higrometru care masoara umiditatea. Aceasta trebuie sa fie in jur de 40-60%. In general in Romania aerul este mai uscat. Putem sa creem umiditate cu un umidificator( spre exemplu de la bremed italia- produs f bun) sau daca nu mai vrem sa dam banutii pe unul un bol cu apa pe calorifer este suficient.
In general trebuie sa asiguram umiditate in timpul somnului.
3. Camera trebuie aerisita. In cartea mama si copilul ne invata ca trebuie aerisita de mai multe ori pe zi iarna prin intermediul unei camere vecine. Vara pentru ca este foarte cald se aeriseste numai dimineata si seara.

In articolul urmator voi prezenta pachetul pentru nou-nascut de la philips avent special facut de homefarma. Speram ca asa o sa usuram munca de a cauta toate produsele pentru bebe si la un pret foarte bun.