marți, 29 ianuarie 2013

Sugarul si copilul racit. Remedii

     Am observat cum vine iarna si ducem copilul la gradinita sau la scoala, mai simplu in colectivitate copilul nostru raceste. Am deschis acest subiect pentru ca de cele mai multe ori ma confrunt cu mamici care nu se mai descurca, in ciuda unei vizite la medic si la administrarea chiar de antibiotic.
     Iata ca am atins un subiect pe care eu il consider sensibil. Multi dintre noi chiar si parinti nu facem diferenta dintre raceala, infectie pulmonara bacteriana, sinuzita , infectie virala si pot sa mai continui. Din aceasta cauza m-am confruntat cu cazuri de raceala simpla in care parintii considera un "must" antibioticul, produse care cresc imunitatea in infectiile virale sau chiar ultima tendinta sustinuta si de unii medici la cea mai simpla raceala administrarea inhalatorie de corticoizi.
      Eu spun raspicat "NU". In primul rand nu neg importanta lor si admit folosirea lor in cazuri grave. Important e sa nu ajungem la ele, iar in cazuri usoare sa lasam organismul sa lupte.
    Raceala nu este o infectie bacteriana. Ea este cauzata de anumite virusuri. Nu le mentionez , deoarece sunt foarte multe tulpini care pot cauza raceala. Intr-adevar putem admite ca o raceala se poate complica cu o infectie bacteriana. De cele mai multe ori se manifesta prin dureri in gat, dureri de cap, febra, nas infundat, stranut. Daca raceala este cauzata de un virus cum poate actiona un antibiotic, medicament ce actioneaza pe bacterii. Tocmai, antibioticul nu actioneaza pe virus si nu facem altceva decat sa cream rezintenta la antibiotic.
       Atunci ce facem?  Tratam simptomele. Administrarea antibioticului se face numai daca se dovedeste ca exista infectia bacteriana si dupa o antibiograma.
1.  Febra la copii. 
     - se administreaza antipiretice. La copii sub 11 ani nu se administreaza niciodata aspirina, deoarece poate provoca sindromul Reye, cu afectare hepatica si neuronala.
        - dintre antipiretice, adica medicamente care scad febra se administreaza paracetamol daca febra este mica. Doza este se calculeaza 50mg/kg/zi administrata la interval de 6 h, adica impartita in 4 doze pe zi. Pentru sugari exista paracetamol sup 125mg , pentru copiii mai mari de 250mg. Spun lucrurile acestea pentru ca mi se pare ca orice parinte ar trebui sa stie. Administrarea vine la recomandarea medicului sau a farmacistului, dar cred ca un pic de educatie farmaceutica ne trebuie noua ca romani in principal. 
       - pentru febra foarte mare se alterneaza paracetamolul cu ibuprofenul la interval de 6h. Nu mai mult de doua doze din fiecare medicament. Normal ca  indicatiile vin la recomandarea medicului pediatru. Exista si siropurile cu paracetamol sau cu ibuprofen , pe care binenteles le stiti. Mai exista  novocalmin supozitoare , care se pot administra mai ales in cazuri de febra mare. Inainte pe vremea parintilor exista novocalmin picaturi.
      Observatie! Am adus in discutie acest lucru pentru ca de cele  mai multe ori am observat ca atunci cand il doare pe copil putin in gat imediat fugim la sticluta cu medicament. Nu se procedeaza asa. Orice medicament are si efecte benefice , dar si reactii adverse, asa ca inainte de a da un medicament in situatii usoare ganditi-va ca orice medicament se metabolizeaza la nivelul ficatului.
        Puteti incerca frectia sau termopad-urile. La copiii mici exista lotiunile aromate pentru frectie care se fac la nivelul calcaiului si pentru cei mari se pot face pe tot corpul. Transpirand scadem si febra, de altfel element foarte important care ne arata ca organismul nostru lupta si eliminam toxinele.
Termopad-urile se sunt niste paturici cu gel care se pot incalzi sau raci. Daca ne doare capul, ne doare in piept putem sa incalzim un termopad si sa il punem in zona dureroasa. Se stie ca musculatura este relaxata de caldura si deci termpad-urile sunt utile in tuse.
        De asemenea exista de la Fiterman Pharma pliculetele cu Propolis C Kids. Mie imi plac foarte mult aceste pliculete , deoarece se pot da de la varsta de 1 an si au in compozitie soc, care ajuta la transpiratie si deci scade febra
2.  Tusea.  Iata un simptom care ne da multa durere de cap mamicilor si mai ales din cauza  afectiunilor bronhopulmonare aferente.
        Ce fac am observat ca fac medicii? Imediat incep administrarea de siropuri pentru tusea seaca sau cu expectoratie, administrarea de antibiotic cuplat cu un antialergic si de foarte multe ori administrare pe cale inhalatorie corticoizi, in combinatie cu adrenalina si ser  fiziologic. Am mai vazut intodeauna administrat in tuse si un antialergic. Nu mi se pare tocmai bine. Cochrane libraries au demonstrat ca antialergicele nu modifica semnificativ evolutia unei raceli si totusi ele continua sa se administreze. Cochrane libraries stabilesc daca anumite teorii lansate in medicina sunt veridice. Da, daca tusea este foarte puternica putem administra Ketof conform recomandarii medicului, dar nu imediat Aerius, Claritine etc.
        Tusea este un raspuns reflex la iritatiile de la nivelul bronhiilor. Daca aceasta este seaca trebuie sa o inhibam, daca este cu sputa trebuie sa o ajutam, ca sa expectoram  ce este in piept.
         In primul rand recomand fie siropuri naturale sau ceaiuri.
1.  Ceaiul de cimbrisor este extraordinar de eficace in tuse.
2. Siropul de ridiche neagra preparat in casa este nu ca bun, poate cel mai bun. Se scobesc in interior ridichile si se toarna zahar. Se lasa pana ce se formeaza un suc. se decanteaza sucul si acela il bem.
3.  Baraka cps pentru copii 100mg sau pentru adulti 450mg contin uleiul de chimen negru. Nu numai ca are actiune impotriva tusei persistenta, dar creste si imunitatea. Aici gasim si anasonul stelat din Tussavit sau flucalm, siropuri pentru tuse. Se administreaza la copii 1 cps la 8 h, nu mai mult de 3 doze pe zi.
4. Plantextract Extract de calin reduce foarte bine bronhospasmul. Aici eu recomand de la inceputul toamnei administrarea de Extract gemoderivat de la Plantextract din muguri de coacaz negru. Coacazul negru are afect asemenator corticoizilor. De fapt ce tot sunt acesti corticoizi?, ca sa intelegem. Sunt hormoni secretati de glandele suprarenale sub actiunea unui hormonului CPR- cortico releasing factor. Acesta la randul lui este secretat de hipotalamus. In organism acesti hormoni au diverse efecte atat dilatarea bronhiilor, cat si efecte la nivel metabolic. Mucoasele copiilor sunt puternic vascularizate.La varste mici din aceasta cauza pe cale inhalatorie se absorb foarte repede. Corticoizii au efecte pe metabolismul glucidic, lipidic si protidic. De aceea de exemplu am vazut ca in raceli foarte puternice se administreaza la recomandarea medicului chiar oral. Uneori determina modificari serioase pe metabolismul lipidic.

      Extractul de coacaz  negru s-a dovedit a avea efect asemantor cu a corticoizilor fara avea efecte adverse. "Cortizon like action". Astfel putem administra 1 pic /luna de viata la sugari respectiv de la 2 ani se administreaza 1 ml dim si 1 ml seara. Facand acest lucru toamna, iarna probabilitatea ca sa raceasca scade.
5. Siropurile care contin lemn - dulce, lichen de piatra de la elidor sunt bune sau de exemplu Biosept sirop de la Fares este extraordinar. Un antibiotic natural si se poate da de la 1 an.
6. Am descoperit un amestec bun pe care il recomand adultilor si copiilor mai mari de 6 ani. Lapte cald, cu cacao, un pic de miere si ghimbir doar putin deaorece este foarte aromat. Calmeaza excelent tusea. Nu degeaba in zonele asiatice exista si "ginger tea" , adica ceai de ghimbir.
  3. Foarte important in raceala, ce multi uita sa faca este sa aiba o alimentatie corespunzatoare.

- administrarea de fluide este esentiala prin ceaiuri, supe sau sucuri de fructe, pentru ca pierdem lichide prin transpiratie.
- administrarea de vitamina C. Si aici am o obiectie !!! Imediat fugim la farmacie si cerem vitamina C efervescenta sau comprimate. Nicio vitamina C in afara de cea de la Child Life nu este naturala. Asa ca facem un suc de lamaie sau de kiwi si rezolvam problema.
   Daca avem o alimentatie corecta nu mai trebuie sa ii dam copilului nici vitamine, gen Cavit. De revelion discutam cu prietenii la masa si unul dintre ei avea o folie de Cavit. Sotul meu a spus ca nu stie ce este Cavit. Noi toti prietenii am spus"Cum nu stii. Nu mancai Cavit cand erai mic. Noua mama ne dadea" . Si este adevarat el nu a mancat Cavit niciodata, pentru ca mama lui gateste foarte bine. Aportul de legume si fructe pe care i l-a asigurat  a fost suficient pentru un aport normal de vitamine.
    Nu exclud aici administrarea de vitamina D3 si fier care sunt esentiale prin aport medicamentos pentru dezvoltarea normala a copilului. Despre acestea voi face subiect separat. Eu recomand vitamina D3 de la ChildLife deoarece vitamina D3 este obtinuta pe care naturala si nu chimica.
   4. Nasul infundat.  Vazand atatia copii raciti o data cu inceperea sezonului rece am intrebat-o pe mama( si ea farmacist), daca noi raceam la fel de mult cand eram mici. Raspunsul a fost ca nu isi aduce aminte sa imi fi dat atatea medicamente, cu atat mai mult atatea antibiotice. Doar cu urechile era o problema ca mai faceam otite. Si ma intreb care este cauza. Acest lucru se intampla pentru ca pe atunci copiii aveau imunitatea mai crescuta si formata.
       - In primul rand temperatura in casa nu trebuie sa fie foarte mare. Stim ca organismul nostru suporta o diferenta maxim de 5 grade. Imaginati-va cum e sa aveti in casa 28 de grade si apoi cand mergem la plimbare avem 4 grade.
        -  In al doilea rand cred ca e bine sa avem o anumita umiditate in casa. Eu vreau sa imi cumpar un umidificator de la Bremed sunt produse in Italia, ca sa mentin o umiditate optima.
      - In al treilea rand daca cumva avem mucisori putem folosi anumite preparate precum este Sinupret solutie pentru copii mici sau Sinupret comprimate. Mai aveti polygemma 4 sinusuri de la Plantextract foarte buna pentru fluidificare secretiilor nazale si bronsice.
       Sinupret contine extract de primula officinalis sau ciubotica cucului, planta cu efect de fluidificare a secretiilor nazale si bronsice. Se administreaza de 3 ori pe zi, in functie de varsta cate 10-15 pic * 3- copii  mici, 20-25*3 pic-copii peste 6 ani si pentru adulti chiar cate 50pic * 3/zi. Se poate folosi si un aspirator de nas precum:
        - batista bebelusului
        - bebe san 
        - nuk -aspirator nazal etc.
        In al patrulea rand putem folosi ulei volatile pentru desfundat nasul, numai la copii peste 2 ani. Camforul, mentolul pot provoca spasm glotic la copiii mici. Sa zicem ca la varste mai mari peste 6 ani ca sa fim siguri putem sa facem infuzii la copil, pentru desfundarea nasului. Eu recomand uleiul de Tea tree( Maleleuca officinalis) . Este un arbore originar din Australia. Uleiul de tea tree are actiune atat de buna antiseptica ca il putem folosi in:
1. sinuzite - se fac infuzii. Se pun 5-10pic intr-un vas cu apa fierbinte si se se face infuzie cu un prosop pe cap.
2. bronsite - Se pun 5-10pic pe un prosop umed si cald si se pune pe piept.
3. pentru nas- pentru a evita formarea cojitelor la nas se tamponeaza dar in cantitate foarte mica pe nari. Se simte o senzatie de racoare, dar ne ajuta sa respiram si nu ni se mai inroseste nasul.
4. are efect cicatrizant- se poate da pe rani.
5. are efect antimatreata - se pun 20 pic in sampon si se spala scalpul. 
    
      Cam atata pentru astazi ca sa nu va plictisesc cu atata educatie farmaceutica. Un singur lucru mai vreau sa mentionez. Discutand cu niste prieteni, care se intampla sa fie profesori mi-au povestit cum sunt crescuti copiii in Danemarca. Pur si simplu raspunsul este natural. Nu sunt infofoliti ca sa transpire si sa sunt lasati ca organismul lor sa se adapteze la vremea de afara si sa lupte in infectii. De mici sunt invatati su frigul astfel ca ei capata imunitate si rezistenta. Poate ca in aceasta societate de consum in care ni se creeaza nevoia de a cumpara si in care lobby-ul medicamentelor este foarte mare,  va propun ca parinti sa fim rationali si sa nu ajungem sa cumparam chiar tot ce ni se serveste.
      Voi prezenta si un articol special pentru imunitate, deoarece mi-am dat seama ca este destul de mult sa prezentam Raceala si Imunitatea la un loc.
     










duminică, 20 ianuarie 2013

explicatii ale teoriei lui piaget despre psihologia copilului

         Am mentionat randul trecut despre vestita teorie a lui Piaget. Mi-am dat seama din ce am citit ca daca vreau sa inteleg un copil trebuie sa sterg tot ceea ce stiu, ceea ce cunosc, toate ideile si conceptele si sa accept ca in mintea mea aproape totul e gol.
         Cum am putea intelege o lume cand nu avem notiunea de portocala sau fruct, de parinte sau joc. Totusi psihologii spun ca atunci cand ne nastem exista ceva prestabilit pe care incepem sa construim. De aici si denumirea teoriei lui Piaget "teoria constructivista" . Dar ce construim? Construim scheme.
        In aceasta teorie schemele reprezinta realitatea pe care o construieste copilul asupra unor actiuni sau obiecte. Adica copilul vede o minge. Schema este constientizarea ca este rotunda si ca o poate arunca. La fel vede o portocala. Schema este constientizarea ca este rotunda si ca o poate arunca. Copilul vede o deosibire insa "portocala nu sare ca mingea." Acest lucru inseamna ca bebe dupa ce va asimila , adica informatia noua o preia si o baga intr-o anumita categorie de informatii "ambele obiecte sunt rotunde", se acomodeaza. Acomodarea in cazul de fata este construirea altei categorii pe baza uneia deja existente". Copilul gandeste am descoperit un obiect care este rotund si seamana cu o minge, nu sare, dar poate fi mancat. Deci construiesc categoria fructe.
        Echilibrul dintre asimilare si acomodare este inteligenta spune Piaget. 
       Desi poate noua anumite lucruri ni se par simple, mi-am dat seama ca permanenta unui obiect, conservarea ( numarul, greutatea, substanta, lungimea) , desenul, capacitatea de a se orienta si a intelege un mesaj verbal, jocul nu sunt lucruri cu care te nasti invatat, ci pur si simplu le inveti. Ar  parea cam ciudata aceasta marturisire din partea unui om care are facultate. Nu este insa, pentru ca noi eram prea mici sa ne amintim ca am trecut prin asa ceva.
     Am gasit un curs de psihologie cu un tabel care ne ajuta sa intelegem mai bine dezvoltarea mentala  a copilului.  


Varsta
Mecanism
Performante
Dezvoltare lingvistica si capacitatea de intelege
Raspunsul la stimului
0-1 luni
Exerseaza reflexelor primare
Obiectul care dispare nu exista
-Doar anumite sunete  plansetul de la nastere

1-4 luni
Descopera, priveste , chiar propriul corp il constientizeaza
Obiectul  a disparut , priveste zona de disparitie
-3-4 luni scoate „baia de sunete”  din care mai apoi selectam sunetele cu ajutorul  carora vorbim
Raspunde la sunete puternice , intoarce capul spre localizare
4-8 luni
Descopera lumea inafara de propriul corp. Incepe sa constientizeze actiunea si imita actiuni descoperite intamplator
Descopera partial obiecte disparute.
-4-5 luni apare „lalatiune”
4-5 luni zambeste la persoanele care ii vorbesc si constientizeaza cand este strigat dupa nume
8-12 luni
Isi manisfesta intentia
Descopera obiectele pierdute daca vede traseul unde au fost ascunse. De obicei se duce la primul loc unde a disparut
Vocalizeaza ”ë-e-e” astfel raspunzand  cand este strigat pe nume, imita melodii.
Asculta muzica cu interes, este atent la persoana mai mult de un minut, constientizeaza cuvantul nu.
12 luni-18luni
Curiozitate, experimenteaza.  Vede rezultatul actiunii daca incearca.  Ce se intampla daca arunc mancarea din lingurita
Gaseste obiectul dupa ce a vazut unde a fost ascuns. Vizualizeaza traiectoria
Deja spune cuvinte ce desemneaza o realitate. Exemplu  „dai dai” notiunea de a da. Cuvintele sunt proprii din dicutiile cu jucariile
Constientizeaza cuvinte ce desemneaza parti ale corpului sau anumite obiecte
25% inteligibil
18-24luni

Permanenta obiectului este instalata
Incepe sa inteleaga pronumele tu, eu, noi si alte substantive
Vorbeste in propozitii simple „pisica miau” si se refera la el la persoana a 3
50% inteligibil

       Recomand cateva carti de citit despre un concept destul de nou inteligenta emotionala EQ. 
       Prima carte este de Shapiro " Inteligenta emotionala a copiilor" si a doua de Daniel Goleman "Inteligenta emotionala cheia succesului in viata".
     Inteligenta emotionala EQ se refera la capacitatea noastra ca indivizi de a socializa si a ne controla emotiile. Pentru un copil a-l indemna sa isi faca prieteni, a nu-l cocolosi, a stii limita anumitor lucruri este foarte important. Controlul emotiilor in situatii de frica sau jenante ne ajuta sa facem fata situatiei cu brio. Uneori emotiile sunt atat de puternice incat ni se intrerupe conexiunea catre o gandire clara si de aici apare ideea ca "am actionat cum ne-a dictat inima".
      Intotdeauna mi-a placut sa stiu ce ne determina sa facem anumite lucruri si cine este responsabil pentru ele. La nivelul creierului de o parte si de alta a talamusului se gaseste sistemul limbic. Vorbesc despre el pentru ca acesta este responsabil de formarea memoriilor de scurta si lunga durata prin Hipocamp, de formarea emotiilor prin amigdala , de navigatie, procesul olfactiv.
      La randul lor aceste formatiuni sunt interconectate cu talamusul si hipotalamusul , centrul de eliberare al hormonilor din organism, fie ca sunt hormoni femini, de stres sau renali pe metabolism. De aici vedem o legatura foarte importanta in controlul emotiilor.
     Din poza de mai sus vedem amygdala. Aceasta componenta este implicata in formarea amintirilor asociate cu evenimente emotionante. Budisti de exemplu isi controleaza foarte bine aceasta regiune a creierului. Poate ca va intrebati si la ce ma ajuta sa stiu? E foarte simplu. Acesta formatiune a creierului este legata de hipotalamus care elibereaza hormonii de stres, de talamus care stimuleaza sistemul nervos simpatic, de nervul trigemen, de cel facial si de alte structuri care duc la eliberarea de dopamina, norepinefrina si adrenalina, neurotransmitatori care ne ajuta in situatii de frica. Practic amygdala este responsabila pentru raspunsul la frica ca imobilitatea, tahicardia, respiratie crescuta si retinerea unui eveniment asociat cu o emotie.
       Vine si raspunsul. Intr-o situatie jenanta, incercand sa o controlam raspundem diferit daca  ne lasam prada emotiei.
      Inchei cu un exemplu ca sa intelegem. Sa zicem ca in clasa copilul nostru ridica mana si da un raspuns gresit la o intrebare a profesorului. Ceilalti copii incep sa rada. Tendinta naturala a copilului nostru este sa se inroseasca, sa plece capul sau chiar poate chiar  sa planga. Daca el stie sau i se explica de acasa ca uneori sa gresesti este uman si ca se pot indrepta lucruri, deci detinerea controlului el reactioneaza dupa cum urmeaza in clasa.
       Poate sa raspunda linistit" Oamenii mai gresesc. Atat cat suntem intr-un proces de invatare este bine ca mai si gresim, inseamna ca gandim. Poate ma ajuta un alt coleg cu raspunsul bun". In acest mod copilul nostru face fata cu brio situatiei jenante pentru ca si-a controlat emotiile.

      

vineri, 11 ianuarie 2013

Despre psihologia copilului

          Astazi am ascultat cateva discursuri ale lui Seth Godin despre diverse subiecte. E minunat sa vezi cum gandeste acest om despre mediocritate, despre noi ca si consumatori, despre noi care ne-am obisnuit cu atatea produse de consum si despre care nu ne interesam cum functioneaza sau daca chiar ne trebuie. Intentionez sa citesc o carte scrisa de el pentru ca deschide noi perspective in a privi viata si a invata ca a reusi  inseamna  sa si gresesti.
          Am deschis subiectul asa pentru ca cheia reusitei in educatia copilului o reprezinta cunoasterea. Este normal ca parintii au instincte, dar cunoscand cateva notiuni elementare despre psihologia copilului, ei pot sa il inteleaga si sa il modeleze fara a-l face sa se simta constrans sau ca ii este impus un anumit lucru.
        Inca din viata intrauterina copilul isi dezvolta reflexele. Nasterea nu mai reprezinta cum insemna alta data ca de atunci porneste dezvoltarea mentala a copilului. Inca din luna a cincea de sarcina mamica poate sa simta miscarile copilului. S-a observat ca bebelusul executa miscari asemenatoare cu cele ale mersului. Reflexul de a merge il dezvolta mai tarziu dupa nastere deoarece alte simturi mai importante supravietuirii in primele 6 luni de viata se dezvolta.
       Este foarte interesant ca bebelusul aude, miroase, gusta, prinde inca de cand este in burtica. Astfel ca nu te sfii sa ii vorbesti. Vocea mamei este recunoscuta dupa nastere foarte usor de bebelus si se calmeaza la auzul ei. S-a facut un experiment interesant pe cateva mamici. Li s-a spus sa citeasca aceeasi poveste in ultima luna de sarcina. In povestile respective au inlocuit doar un singur cuvant. De exemplu personajul pisica l-au denumit caine. Dupa nastere bebelusilor li s-a pus sa asculte povestile inregsitrate. S-a dovedit ca sugeau cu intensitate mai mare la inregistrarea cu vocea mamei si la povestea cu personajul lor.
          Acest lucru ne demontreaza ca nu numai ca aud inca din viata intrauterina, dar au capacitatea si de a memora. De aceea uneori ni se indica ca incepand cu luna a 5 a sau a 6 a sa ascultam muzica linistitoare precum Mozart( experimentul Mozart), Brahms pentru ca ei aud si retin. Mai tarziu cand vor plange si le se vor pune melodiile, pe care le ascultau de cand erau inca in burtica se vor linisti.
         Poate multi din voi sunteti parinti. A intelege ca orice copil trece prin anumite faze de invatare si intelegere este esential. Cunoscuta teorie a lui Piaget, despre care sfatuiesc orice parinte sa o citeasca sustine ca in viata copilul trece prin anumite faze, fara a sari peste ele. Piaget le  imparte in 4 stadii : senzoriomotor ( de la nasterea la 2 ani), preoperational ( de la 2-7), stadiul operatiilor concrete( 7-11 ani) si stadiul operatiilor formale( de la 11 ani in sus).
       Voi incerca mai intai sa dau cateva exemple pentru a intelege primul stadiu.
     Bun si la ce ne ajuta sa stim? Din cate am vazut copii( mai ales pana la 2 ani) uneori pot fi staruitori in a primi un obiect. De cele mai multe ori incep sa planga. Noua ni se rupe sufletul si uite asa incetul cu incetul copilul nostru se obisnuieste ca atunci cand vrea ceva plange. Devin niste mici "santajisti sentimentali"-). Cum ne comportam ? In primul rand trebuie sa stim ca pana la o anumita varsta copii nu inteleg conceptul de "asta e bine'' si "asta nu e bine''. In acest caz depinde de noi cat de tari suntem sa ii obisnuim corect. Un exemplu il reprezinta ciocolata. Stim ca pana la varsta de 3 ani copilului nu trebuie sa ii dam ciocolata, deaorece il agita sau ii poate produce alergii. Daca noi ii vom da macar o bucatica el va considera ca i se cuvine pentru ca i s-a permis. A doua oara cand va cere, daca va fi refuzat nu constientizeaza ca nu are voie ci ca este privat de un lucru care i se cuvine. Limita a ceea ce le dam sau nu trebuie stabilita de noi. Sunt parinti care spun copilul meu vrea ciocolata si nu am cum sa il refuz sau vrea Mc puisor. Copilul nu stie si nu va cere daca nu i se va da. El nu cunoaste ciocolata, mcpuisor la fel, cum nu constientizeaza frica. In acest caz parintele este vinovat pentru ca i-a dat.
        Mai dau un al doilea exemplu: copilul mic pana in 2 ani vede o floare frumoasa din ghiveci, pe care vrea sa o rupa. Poate este alegica, deci nu are voie. Ii luam floarea si copilul incepe sa planga. Cum procedam?  In primul rand sa ii distragem atentia cu un alt obiect sau daca insista trebuie lasat in pace, chiar daca continua sa planga si cateva minute bune. Copilul vede ca nu este bagat in seama(nu este in centrul atentiei) si nu va mai plange pentru ca nu este nimeni care sa se uite la el. Cand va creste cea mai buna metoda de a comunica cu un copil cu varsta pana la 7 ani este sa ii explicam fenomenul si sa evitam expresii precum" Nu ai voie pentru asa zic eu sau vreau eu" sau "nu este voie ".  Parintele poate incerca" Ai putea face lucrul asta, dar uite ce ai putea pati".
        Cam in aceeasi maniera procedam cand copilul mic pana in 2 ani care cade si poate nu se loveste grav. Este al treilea exemplu. El va incepe sa planga desi poate nu il doare. In primul rand parintele trebuie sa fie linistit si zambitor. Daca se va speria copilul va crede ca este ceva grav si va plange.  Putem imediat sa ii aratam ceva care ii distrage atentia de la lovitura. Si apoi e normal ca un copil pana in doi ani sa cada, sa incerce sa manance diverse lucruri precum tarana, daca stim ca in aceasta perioada copilul nostru descopera lumea cu ajutorul simturilor. Va gusta, va pipai, se va intinde dupa obiecte si va constientiza permanenta lor. Acesta este stadiul senziomotor. Stiati ca sugarii pana la 3 luni nu vad, ca pana la 8 luni daca i se ascunde un obiect cu o panza pe el nu mai constientizeaza ca este acolo si ca abia dupa 10 luni chiar daca este ascuns va stii ca este acolo. De abia la un an va cauta obiectul ascuns in locul unde a fost vazut ultima oara.
  

joi, 10 ianuarie 2013

Dermatita atopica la copii continuare

  Randul trecut am mentionat de gama Trixera de la Avene. Produsele Trixera au in compozitie un trio de lipide reprezentat din trei uleiuri vegetale care nu numai ca refac bariera lipidica a dermului dar scad si inflamatia. Am insistat  pe aceasta gama deoarece in cazuri grave de dermatita atopica este foarte eficace. Uleiurile vegetale sunt uleiul de sofran( Catharmus oil sau safflower), ulei de ciubotica-cucului( evening primrose) si uleiul de soia. Uleiul de sofran ( planta din aceeasi familie cu floarea-soarelui sunflower) contine pe langa lipide, vitamina B3 niacina, de care va vorbeam randul trecut. Uleiul de ciubotica-cucului il cunoastem pentru proprietatile folosite in sindromul de menopauza sau premenstrual. De asemenea el mentine elasticitatea pielii prin continutul in acid linolenic.
  Daca cumva ati incercat aderma si nu a mers, puteti folosi gelul de spalare Trixera si dupa spalare  crema Trixera Selectiose mai convenabila ca pret cea la 400ml.
   Mai mentionez gama Lipikar de la La Roche Posay. Este o gama buna. Am avut un pacient cu dermatita seboreica de aceasta data pe fata in zonele grase ale pielii. A folosit o perioada lunga Lipikar Ap Baume si a fost ok.
   In concluzie studiind ingredientele produselor enumerate am observat ca majoritatea contin apa termala bogata in oligoelemente si uleiuri vegetale ( cu continut ridicat in acizi grasi omega precum este acidul linolenic, vitamine precum niacina), care au efect emolient asupra pielii. Unele dintre ele cum sunt cele din gama Emollium care pe langa acidul linolenic, uleiul de borago cu actiune antiinflamatoare, uleiul de macadamia, pe care il cunoastem din produsele antirid,  mai contin si uree 5%. Ureea  ajuta la inmuierea crustelor care se formeaza in dermatita atopica severa.
   Cateva sfaturi de sfarsit . Mentinerea unei temperaturi constante in camera, utilizarea produselor cu actiune emolienta pentru a scapa de xeroza( uscaciunea pielii), evitarea spalatului excesiv, crearea unui confort psihic al copilului prin muzica clasica linistitoare sau chiar prin masaj ajuta la diminuarea efectelor suparatoare de mancarime si disconfort al dermatitei atopice.
   Aceste ultime idei le-am introdus pentru ca se leaga de urmatorul meu articol. Voi aborda cateva teme de psihologie si cred ca va fi un articol interesant-). Surprize , surprize-)

marți, 8 ianuarie 2013

Dermatita atopica la copii

   Discutand in seara aceasta cu o mamica mi-am adus aminte de un subiect foarte important pentru parinti si copii pana in 2 ani. Acesta este dermatita atopica. Poate pare o simpla afectiune, dar eu cred ca nu este asa. Aceasta afecteaza atat bebele care are o piele inflamata si iritata, precum si parintii care adeseori nu gasesc crema, gelul de baie, respectiv modul in care sa calmeze pielea prea rosie si cu prea multe scoame a copilului.
  Incep prin a explica ce inseamna dermatita atopica. Dupa aceea discutam de tratament." Derma " vine de la derm, epiderm - piele si "ita"( sufix care defineste inflamatie). Asa cum sufixul " oza" defineste proces degenerativ, exemplul il avem in artroza- proces degenerativ al cartilagiilor. In acest sens dermatita inseamna inflamatia pielii. Atopic vine din franceza sau greaca si inseamna nelocalizat. Deci dermatita atopica reprezinta inflamatia pielii nelocalizata.
  Ce inseamna inflamatia atunci si cum se manifesta? Pielea copiilor cu dermatita atopica devine rosie, uscata, uneori cu cruste, prezinta mancarime si se localizeaza cel mai adesea pe coate, la pliurile genunchilor, pe frunte sau barbie. La fel de bine poate sa apara pe spate sau pe burtica.
  Care ar fi cauza ne intrebam? Cauzele pot fi multiple precum predispozitia genetica ( prevalenta este mai mare in familiile cu predispozitie catre alergii),  detergentii de la haine, gelul si samponul de imbaiere a copilului, alimentatia ( cand se produce diversificarea alimentatia exemplu laptele de vaca, graul, ouale), hainele prea stranse, alergenii din aer( praful de casa si acarienii), stresul si temperatura scazuta.
  Nu insist pe ele pentru ca ce vreau eu este sa lamuresc cum sa tratam dermatita. Pe site-ul de la centrul de diagnostic si medical victor babes gasiti explicat foarte bine factorii.
  In primul rand vorbim despre baia copilului. Evitam spalatul excesiv, folosim agenti de spalare blanzi sau cei special conceputi pentru dermatita atopica si dupa uscare folosim o crema emolienta. In momentul cand il imbracam hainele nu trebuie sa fie prea stranse si le alegem pe cele din bumbac.
   Produsele pentru dermatita atopica eu le-am clasificat mai intai in functie de firme ca sa le reperati, pentru ca unele le-ati mai folosit. Apoi o sa va spun care dupa parerea mea care sunt foarte bune.
  Din gama Bioderma avem Atoderm piele atopica copii crema parfumata sau neparfumata, gelul de spalare, Atoderm PP antirecidiva sau Atoderm PO zinc . Atentie evitam folosirea cremelor cu parfum in dermatita atopica.
  Din gama laboratoarele Pierre Fabre avem 3 categorii de produse si anume gama Trixera, gama Ducray Aderma Exomega si produsul Dexeryl. Gama trixera si Exomega sunt cele mai bune. Gama Trixera cuprinde balsamul emolient, crema emolienta la 200ml si 400ml si emulsia de baie bath- cleansing balsam la 200 ml si 400ml. Gama Exomega are Exomega crema 200ml, lapte la 400ml , ulei de baie 250ml si 500ml, sapun si gelul de dus la 250ml sau 500ml. Le dau pe toate pentru ca aveti si pretul in link-uri. Veti vedea pretul raportat la cantitate. 
  Aceste doua game le consider cele mai bune. Pentru inceput as merge pe Aderma Exomega deoarece contine din ovaz ( Rhea Alba) care se stie ca are proprietati calmante. Copiilor in varicela li se fac bai cu tarate de ovaz pentru a calma pruritul. Am observat ca multe mamici folosesc aderma si sunt foarte multumite atat de gelul de spalare cat si de crema. Daca cumva dermatita persista puteti trece la trixera selectiose incepand cu emulsia de baie 1 capacel in baia de apa. Dupa baie corpul nu se usuca, ci se lasa sa se usuce ca atare tocmai pentru a actiona substantele active. Se poate folosi crema sau balsamul in functie de cat de uscata este pielea. Pe langa continutul de substante active ele contin si apa termala bogata in oligoelemente. Stim ca zincul ajuta la mentinerea integritatii pielii atat in preparate topice( adica in unguente) cat luat si per os( adica pe gura). Tot de la Aderma eu am incercat si mi se pare foarte bun uleiul de baie. Este excelent. L-am folosit in momentul cand mi se irita fata, mai ales de la frig. Unei paciente i l-am recomandat pentru psoriasis tocmai pentru ca este emolient si hidrateaza foarte bine pielea lasand-o catifelata. Ca o scurta paranteza pentru persoanele cu dermatite pe fata, seboreice, iritante, cu roseata, mancarime si cu scuame recomand Bioderma Sensibio Ds crema( am folosit si am trei pacienti la care a mers cu succes, dintre care si barbati).
  De fapt Aderma Exomega mai contine pe langa extractul de ovaz omega 3 si niacina( acidul nicotinic sau vitamina B3, PP pelagropreventiva). Vitamina B3 inhiba degradarea lipidelor astfel ca se creeaza o bariera lipidica ce protejeaza pielea chiar si cea mai uscata.Omega 3 stimuleaza sinteza de ceramide la nivelul pielii.
   Din gama Mustela amintim Mustela Stelatopia crema emolienta, crema - lapte de baie si uleiul de baie. Din aceleasi considerente ca mai sus recomand inlocuirea sapunurilor obisnuite cu formule noi de curatare cum sunt cremele-lapte de baie, uleiurile sau gelurile dermatocosmetice de baie. Produsele Mustela stiu bine ca sunt arhicunoscute. Intr-un articol separat vom discuta numai despre ele. Acestea contin un distilat din ulei de floarea soarelui, ceramide si acizi grasi esentiali pentru a fi emoliente. De altfel si crema 9 Months antivergeturi  are in compozitie extract din planta lupin, originara din Franta si din aceeasi familie cu floarea-soarelui. Ca si crema pentru prevenirea vergeturilor in sarcina mi se pare foarte buna pentru ca are studii facute, nu are miros de parfum, deci nu este alergenic si nu are parabeni. Voi prezenta un articol despre vergeturile in sarcina care sa explice formarea si prevenirea lor.
  Mai avem gama Emollium si preparatele topice pe baza de corticoizi. Pe cele din urma nu le recomand sa se foloseasca decat in cazuri foarte grave, deoarece produc catabolismul pielii si produc fotosensibilizare. Atentie la folosirea pe fata. Eu nu recomand. Ramane la latitudinea medicului daca vrea sa administreze in strat subtire.



duminică, 6 ianuarie 2013

9 Luni Ce sa mancam

  Subiectul 9 Luni este atat de vast si interesant incat am decis intai sa scriu despre modificarile pe care le suporta corpul nostru.
  Spun ca este vast deoarece corpul nostru devine altul si noi nu am mai trait asemenea experiente...dar putem sa devenim pregatiti. Ne intrebam cat si ce sa mancam, este normal sa dormim atat, ce sport sa facem, la ce riscuri ne expunem la mediul inconjurator, plimbarea in aer liber obligatorie, sa fim stresati o problema si asa pot continua all day long.
  Primul sfat pe care vi-l dau e poate cel mai simplu- " Sarcina este o conditie normala fiziologica si nu un caz de boala, incat sa devenim disperati vai ce mananc, ce beau sau cum traiesc". Normal ca un mod de viata sanatos ajuta pe bebe-)!
  Al doilea sfat se refera la igiena alimentatiei. Ce mancam? De toate sau sunt la regim alimentar? Eu cred ca trebuie sa fim rationali.
  Legumele si fructele sunt esentiale prin aportul de oligoelemente si vitamine. Mamicile care mananca multe fructe la nastere vor observa ca puiutii lor vor avea fata mult mai curata si rozalie. Eu am mancat in primul rand citrice ca atare sau sub forma de suc. Veti vedea ca din unul sau maximum doua kg de lamai puteti obtine un litru de suc normal diluat cu apa( pret este acelasi cu Pfanner care nu e deloc natural). Am baut foarte mult suc de lamaie in perioada cand am fost un pic racita. Si ca tot vorbim de raceala la gravidute siropul de ridiche neagra facut in casa este extraordinar pentru gat. Ceea ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca sucurile facute in casa sunt mai sanatoase si la acelasi pret cu asa zisele sucuri naturale. Acum sunt la perioada cand mananc portocale facute suc la blender. Ca indulcitor folosesc fie mierea, siropul de agave pe care il gasiti si in farmacie la 250 ml sau la 450 ml si siropul de artar care este un pic mai scump si in general il puteti folosi la clatite. Puteti de asemenea sa va cumparati mandarine sau clementine si sa le luati cu dumneavoastra la servici. Sunt simplu de curatat si nu mai zic de mancat-). Am mancat si kiwi dar mai rar macar unul pe saptamana. Are concentratie de vitaminna C foarte mare. Il folosesc de obicei in salata cu bananele taiate marunt. Puteti de exemplu sa faceti si salata de fructe banane, mere si portocale cu sirop de agave si un pic de esenta. Delicios! Bananele au continut de potasiu ce ajuta la buna functionare a inimii.
   Lactatele sunt iarasi foarte bune, nu numai prin continutul in calciu dar prin efectul de reglare a tranzitului intestinal. Multe mamici se plang in perioada sarcinii de un tranzit mai lent din cauza volumului care apasa pe colon si care binenteles determina aparitia gazelor intestinale. Eu am avut o perioada in primele luni cand am mancat mult iaurt si lapte. Nu am mai simtit nevoia sa mananc in fiecare zi carne. Iaurtul de la Campina, Napolact, La Colline sunt foarte bune, la fel si laptele. O cana de lapte la 2-3 zile si un iaurt macar la 2 zile este excelent. Pentru mamicile care sufera de constipatie si hemoroizi implicit le recomand sa taie cubulete un kiwi si sa il amestece cu iaurt natural este foarte eficient. Nu insist degeaba pe portocale sau dulceata de portocolate si compototul de prune sau prune uscate in iaurt. Ele contin pectine care ajuta la un traznit mult mai bun. De asemenea compotul de ananas ajuta la digestie dupa masa, deci mai putine gaze. Gutuile prin fibrele lor ajuta si ele la digestie. Iata multitudinea de fructe din care puteti sa mancati bine, sanatos si diversificat. Laptele puteti sa il mancati cu cereale sau cu cacaco dimineata.
   Carnea si pestele. Ambele sunt bune pentru sanatatea si dezvoltarea copilului. Eu sunt de parere ca trebuie sa mancam carne si ca aceasta nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului. Proteinele din carne contin 5-hidroxitriptamina precusor de serotonina unul din mediatorii cei mai importanti din creier. Serotonina este responsabila pentru dezvoltarea mentala corecta si pentru anumite emotii. Acest precursor care este un aminoacid nu se prea gaseste in proteinele din legume, de aceea nu este bine sa scoatem din alimentatie carnea. Nu prea recomand carnea de pui deoarece are hormoni. Am avut o pacienta de 7-8 ani la care unul din mameloane s-a dezvoltat exagerat. La inceput am crezut ca avea infectie, dar nu prezenta durere sau roseata. In final am dedus ca era de la carnea de pui pe care o manca. Hormonii din carne au determinat dezvoltarea exagerata a unui san. Pestele este bun o data pe saptamana. Cel oceanic are mercur, nu trebuie sa fie prea gras, deci nu somon. Eu cred ca pastravul romanesc e excelent. Preparat fie pe gratar sau la cuptor cu morcovi si suc de lamaie in staniol este excelent. Pestele contine omega 3( acizi grasi polinesaturati cu duble legaturi EPA- acidul eicosapentanoic si DHA acidul docosahexanoic), care ajuta la dezvoltarea creierului, a memoriei si atentiei. De aceea uneori copiilor cand sunt mici le dam PURE DHA de la SECOM tocmai pentru atentie, memorie si imbunatatirea activitatii intelectuale. De aceea cand suntem insarcinate luam incepand cu 4 luni si jumatate femibion 2 care contine si o capsula de omega 3. Atentie la icre si la produsele in general fie nepreparate din carne! NU AVEM VOIE SA MANCAM. Mai ales pentru mamicile care nu au facut toxoplasmoza este important deoarece aceasta se transmite prin alimentele crude. De asemenea nu avem voie sa mancam prea multe mezeluri. Acestea contin nitriti cu actiune cancerigena.
  Legumele. De toate si nu chiar toate. In primul rand morcovii,telina, richiile negre, ardei,rosiile, castravetii. In salate merg foarte bine rosiile cu ardei si castraveti. O alta salata este de morcov cu telina rasa cu un pic de lamaie si smantana sau ridichii negre simplu taiate cu sare. Trebuie sa evitam legumele din familia verzei  precum varza de Bruxelles, broccoli( desi nu l-as scoate este foarte bogat in vitamine mancat doar usor fiert in aburi- asa de pastreaza vitaminele) si leguminoasele precum fasolea, deoarece produc balonare. Sincer sa va spun daca fasolea este bine fiarta nu produce balonare. Aceasta este bogata in elemente nutritive  precum lipide si oligoelemente precum zincul care ne intaresc organismul. O precizare foarte importanta. Balonarea in timpul sarcinii exista si nu este nimic rusinos. In special seara in primul trimestru de sarcina burtica se umfla. Dupa primul trimetru o sa va duceti mai des la toaleta sa urinati. Iarasi nu va faceti probleme. Luati-o ca atare. Poate o sa mai  punem si cateva kilograme in plus. Numai ganditi-va la bucuria cand o sa vedeti bebe mic si toate acestea vi se par un fleac.
   Importanta vitaminelor. Vitaminele sunt importante pentru functionarea reactiilor chimice din organism ele cuplandu-se cu oligoelemente si catalizand aceste reactii. De asemenea anumite procese precum formarea hematiilor depind de anumite vitamine. Desi am observat ca sunt multe paciente care iau vitamine in timpul sarcinii precum Elevit, Pregvit,Natalvit, Centrum Materna etc. am aflat de la medicul meu ca nu trebuie sa iau vitamine. Da, trebuie sa iau acid folic sub forma de femibion 1( in primul trimestru de sarcina) , femibion 2 ( in al doilea trimestru pana la nastere si dupa) sau pur si simplu acid folic de 5 mg. Motivul l-am aflat de la doctorita pediatru cu care ma inteleg foarte bine. Corpul femeii si bebele sunt conceputi unul pentru altul. Daca luam vitamine fatul se poate dezvolta mai mult decat corpul femeii a fost conceput sa duca, ceea ce inseamna ca la nastere ne va fi un pic mai greu. Daca mancam corect aducem aportul de vitamine. De aceea trebuie sa mancam mai mult spanac, rosii, broccoli, fructe( banane, lamai, pepene galben), cereale unde gasim acid folic. Acesta se mai gaseste in ficat si rinichi.
  Mai aduc aminte ca vitamina E este foarte importanta pentru fertilitate. Femeile care doresc sa ramana insarcinate pot sa ia vitamina E. Un produs foarte bun este Ogestan care contine vitamina E, omega3 si acid folic. Se spune ca femeile care au deficit de vitamina E si raman mai greu insarcinate, au pielea de la nivelul mainilor descuamata( dovada lipsei de vitamina E). Acum nu trebuie sa luam cantitati mari deoarece in doze mari este toxica. 100mg pe zi este suficient chiar cu 10 zile pe luna pauza.
  That's all folks for today.


sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Constipatia la sugari si bebelusi

   O alta consecinta a utilizarii laptelui praf  esteconstipatia la copii. Stiati ca laptele matern contine substante cu actiune laxativa. Acest lucru se vede din primele zile de la nastere cand colostrumul contine substante cu actiune laxativa de eliminare a meconium-ului ( primele scaune ale copilului).
  Copiii hraniti cu lapte praf sau cei care ajung la varsta de 1 an si beau prea mult lapte prezinta constipatie. De aceea este bine sa prevenim. Am invatat de la un medic pediatru foarte bun si dedicat (pe care o sa il iau si pentru copilul meu) ca se poate administra de la Plantextract Extractul de merisor( produs gemoterapic). Atentie pe prospect scrie utilizarea lui de la 2 ani, dar la cursul de gemoterapie Plantextract am invatat ca se poate administra 1 pic/ luna de viata incepand cu cateva luni pentru a regla tranzitul bebelusului. Reface flora intestinala foarte bine, previne constipatia sau diareea, plus are efect antiseptic urinar. Daca copilul are 6 luni se dau 6 picaturi pe zi de extract de merisor de la Plantextract. Un alt produs foarte bun testat in sindrom de colon iritabil la adulti si copii este Bifido plus pentru adulti si Bifido Baby pentru copii.
    Am realizat ca este un produs foarte bun din experienta. Am avut doua paciente cu sindrom de colon iritabil manifestat prin episoade de diaree cu constipatie. Prima pacienta a ramas cu aceasta sensibilitate in urma chimioterapiei, cea de a doua cu o inflamatie puternica la nivelul intestinului. Produsul Bifido baby contine prebiotice, adica ce mananca bacteriile saprofite la nivelul intestinului. Acestea se dezvolta si asigura o digestie mai buna deci fara colici, constipatie sau diaree. Probioticele sunt bacteriile saprofite cele pe care le dam in cazul  administrarii de antibiotic.
     De asemenea pentru copii mai mari putem sa le reglam tranzitul din alimentatie. Compotul de prune este excelent. Pectinele din prune ajuta la un tranzit mai bun. De obicei eu recomand combinatia de kiwi taiat si pus direct in iaurt sau prune cu iaurt. Exista si sucuri de prune, de exemplu cel de la Rabenhorst suc medicinal cu actiune laxativa.
     Pe langa sucurile medicinale mai intalnim si siropurile medicinale precum Lass Baby de la Erbavita si Laxovit de la Farmaclass. Ambele la fel de bune si eficiente.

Iritatia de scutec

  Sunt atatea lucruri despre care as dori sa scriu ca nu stiu cu care sa incep. Imi dau seama ca in general oamenii sunt bombardati cu atatea informatii incat in aceasta era informationala este destul de greu sa faci diferenta dintre informatia corecta, eronata sau deja testata si eficienta. Asa ca mi-am propus sa impartasesc din experienta mea.
  Un subiect pe care as dori sa il abordez tot legat de copii, alaptare si mancare este iritatia de scutec si constipatia la copii sugari.  Iritatia de scutec la copii poate sa apara din diferite motive precum diareea, scaunele frecvente, scutecele care sunt prea stranse si binenteles o schimbare in alimentatie. Cum afecteaza aceasta schimbare este foarte simplu de explicat. In jurul varstei de 8 luni cand se introduc anumite alimente cum ar fi sucurile de fructe care au aciditate crescuta se vor produce modificari la nivelul scaunelor copilului. Practic urea din fecale in prezenta ph-ului acid din fructe si a enzimelor activate precum ureaza, este scindata in amoniac care creste ph-ul de la nivelul pielii. Ca urmare se va produce o inflamare a epidermei. Laptele matern ofera un ph-ul ridicat scaunelor si activitate enzimatica scazuta si de aceea nu se produc iritatiile de scutec.
  Am deschis acest subiect pentru ca este foarte important cum rezolvam aceasta problema. Sigur ca mai toti dintre noi am auzit de Bepanthen si dexpanthenolul pe care il contine cu actiune antiseptica foarte buna. E un produs bun, dar raportul beneficiu pret este ok ? Asta decide fiecare in parte. Ce pot eu sa ma intreb este oare mamele noastre cum s-au descurcat cu noi fara Bepanthen?
  Raspunsul este simplu. In primul rand nu incerc sa spun ca tot ce era in trecut era si cel mai bun si sa neg o evolutie fireasca si mai buna a remediilor, dar trebuie cateodata sa ne intoarcem  la radacini, lasand fitele deoparte si alegand produsul cel mai bun pe baza unor explicatii logice si care va da rezultate.
  Raspunsul sta in primul rand in toaleta zilnica a copilului.
1. Schimbarea scutecelor imediat pentru a nu crea un mediu umed si a nu favoriza iritatia.
2. Este foarte important sa spalam copilasul la fundulet si sa nu folosim numai servetele umede dupa ce a facut treaba mare.
3. Dupa ce a fost spalat este bine sa aiba funduletul sters cu un material moale fara frecare ca sa nu iritam pielea.
4. Abia dupa ce are funduletul uscat ii punem un nou scutec.

     Daca cumva iritatia este foarte puternica nu folositi creme pe baza de corticoizi timp indelungat. Ele reduc din iritatie dar produc catabolismul pielii si fotosensibilizare la soare. Aici vom invata de ce nu este bine in dermatita atopica sa folosim indelungat produse pe baza de corticoizi.
   Poate cel mai important dupa parerea mea este folosirea unei creme pentru eritem fesier preparata in farmacie. Nu va sfiiti sa intrati in farmaciile de cartier si independente, in care poate mai gasiti farmaciste cu experienta de o viata, care poate au fost si ele mamici si care au preparat creme foarte utile mult mai eficiente decat produsele tipizate( adica cele facute de producatori) la un pret rezonabil adica la adevarata valoare si nu a costului firmei sau a reclamei.
    In farmacia unde lucrez in Ghencea am invatat de la o doamna mai in varsta cum sa prepar o crema pentru eritem fesier extraordinara ( Crema pe care am denumit-o Happy Baby intensiv). Pentru ca o sa fiu o viitoare mamica am de gand sa o folosesc. Am observat ca sugarilor cu probleme grave de iritatie de scutec a dat rezultate foarte bune. Am avut o mamica cu bebe cu o iritatie de scutec cauzata de scaunele moi in perioada cand ii ieseau dintii. A trebuit sa schimbe laptele cu formulele fara lactoza dar ititatia a continuat. In ciuda cremelor tipizate folosite nu a reusit sa rezolve problema. Dupa numai una doua folosiri cu crema farmaciei noastre, a inceput sa ii treaca. Am fost multumita ca a fost un real succes.
    Doamna farmacist a folosit-o si pentru nepotelul ei. De aceea va spun urmatorul lucru. Poate e mai simplu sa inghitam ce vedem la televizor sau ce ne spune medicul, dar realitatea meseriei de farmacist este aceea de a prepara si de a urmari  feedback-ul primit de la pacient.
   Crema noastra pentru eritem fesier Happy Baby intensiv contine mai multe substante active care previn inflamatia, infectia fungica si bacteriana( de obicei complicatii ale iritatiei de scutec) si prin continul de vitamina A are proprietati emoliente. Happy baby intensiv se poate folosi de cel mult 4 ori pe saptamana( desi la utilizari mai indelungate nu s-au raportat reactii adverse), iar ca tratament de intretinere am creat crema de intretinere tot preparata la noi in farmacie Happy baby All Day Long care contine ozid de zinc, vitamina A si alte componente.
   Pretul fata de alte produse de pe piata este consideral mai mic intrucat nu platim firma si costul transportului din strainatate pana in Romania, plus variatia leu - euro . Happy Baby Intensiv 100g ajunge la 20 RON si Happy baby All Day long ajunge la 15 RON. Dragele mele mamici faceti si voi diferenta. Crema intensiv poate fi tinuta la frigider, nu are conservanti, se prepara in  laborator la cererea pacientului fiind produs magistral si poate fi mentinut chiar pana la o luna.